dvogled28. april 2022.

Najbolje je ne čistiti. Ukoliko ima samo prašine, čišćenje je najbolje izvršiti pumpom za bicikl ili kompresovanim vazduhom tako što će cevka sa vazduhom ići pod osrednjim uglom u odnosu na sočivo. Ono što je strogo zabranjeno je duvanje u sočivo. Time ćete skinuti krupnije trunke prašine ali ćete ostaviti mikroskopske kapljice vode koje je jedino moguće skinuti brisanjem. Malo prašine na okularu i sočivu neće nimalo uticati na kvalitet slike.

Ako je čišćenje, ipak, neophodno, možete koristiti i kvalitetniji deterdžent za suđe ali nikako abrazivna sredstva i tečnosti za čišćenje prozora i stakla.

Recept kaže:

Uzmite mekanu pamučnu krpicu i natopiti je mešavinom kvalitetne destilovane vode sa što manjim dodatkom dobrog deterdženta – svega nekoliko kapi. Naravno, sve to ste dobro promešali u maloj i čistoj posudici. Krpica ne sme biti mnogo natopljena jer tečnost može da uđe u okulare. Izbegavajte snažno brisanje jer se time guli optika i skida antirefleksni sloj ako ga ima. Time možete samo pogoršati stanje optike – zauvek. Postoje i specijalne tečnosti za čišćenje optike premazanom finim, antirefleksnim slojevima. To su tzv. “coated” i “multicoated” sočiva koja zahtevaju veću pažnju pri njihovom čišćenju. Najbolje je da čistite laganim kružnim potezima oko centra sočiva ili ogledala, u zavisnosti šta čistite.

Postupak čišćenja se može izvesti i alkoholom pa čak i acetonom. Ako koristite aceton pazite da on ne dođe u kontakt sa plastičnim delovima jer će ih oštetiti.

Možete koristiti i medicinski benzin sa pamučnom vatom namotanom oko dužeg štapića. Mana je ta što često ostaju šareni tragovi od benzina, a njih možete obrisati sa najfinijom pamučnom ili kožnom krpicom. Ti šareni tragovi inače nemaju nikakvog uticaja na kvalitet slike.

Nije loše i da nabavite u apoteci tanke rukavice, nalik hirurškim, jer se ume desiti da slučajno ostavite svoj otisak prstiju tamo gde ne želite, a onda je potrebno ponoviti, već gore, navedene postupke.

 

Author: Milan Gucić

Komentari

 • selena said More
  AM je časopis zasnovan na volonterskom... 3 dana ranije
 • radmilo89 said More
  Dobro vece, dragi i staaari A. 8)
  Zasto... 3 dana ranije
 • kiSINiša said More
  Poštovanje. 
  Odlična komparacija za... 4 dana ranije
 • davor&anka said More
  :D Preleo, zahvaljujemo se 5 dana ranije
 • Željko Kovačević said More
  Ljudi će i dalje biti neophodni… Ali... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka