ASTRONOMIJA NA TELEFONU

VenusTranist

VT-logo

VenusTranist
Verzija: 1.3
2,9 MB
Radi na:   iPhone, iPod touch, iPad
Cena:
Besplatan

 

Da kažem pravo, očekivao sam više od programa ovakvog naziva. Ali program je besplatan i kad razmislim nije ni loš.

Program vas prvo obaveštava (u stvari to je zadnja opcija iako bi trebalo da bude prva) o tome gde ste, tj. na karti učitava vaš položaj, zatim kada za dato mesto posmatranja se odigravaju glavni događaji (u našem slučaju to će biti trenutak kada Venra sa unutrašnje strane dodirne limb Sunca), i obaveštava vas kada Sunce izlazi i zalazi. Ovo drugo vam za posmatranje tranzita nije potrebno.

VT1 VT2

Zatim imate simulaciju događaja i birate da li ćete da gledate početak ili kraj tranzita (bez obzira da li se željeni trenutak zaista i vidi sa vaše lokacije.

E sad, kada krene animacija treba da dotaknete ekran u momentu kada vidite treći kontatk (mi nećemo videti prvi i drugi, tj. početak tranzita) i vreme i koordinate vašeg mesta posmatranja biće prosleđeni odgovarajućoj bazi podataka a koja će poslužiti da se izemri razdaljina do Sunca (pretpostavljam pomoću metoda paralakse).

I to je to. Na karti vidite mesto odakle posmatrate, vidite vreme tranzia, a možete i da učestvujete u međunarodnom programu merenja rastojanja do Sunca.Još astronomije na telefonu:

Moon Globe

Exoplanet i Kepler

Starmap Pro

Planetdroid

Red Shift

Perpetuum - Moon Phases

SkyView - Explore the Universe


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži