ASTRONOMIJA NA TELEFONU

Pre trideset godina pogrešno smo sanjali budućnost. Zamišljali smo da ćemo početkom ovog veka šetati po Marsu i da će se na Mesecu razvijati turizam. Ništa od toga nije se desilo i malo smo razočarani, ali neopravdano jer nam se dogodilo mnogo više od svega očekivanog: Internet i mobilni telefoni.

telefonDanas su mobilni telefoni čudo. S mnjima možete i da telefonirate, što, naravno, i očekujete, ali to im je sporedna funkcija. Jedan mi se naročito sviđa. (Pročitao sam negde da je neki klinac prodao bubreg samo da bi ga dobio i sad se vodi o tome istraga. I treba, jer ma koliko ova spravica bila divna ona nije vredna ni ogrebotine na koži. Uostalom, trajaće godinu - dve i onda zastareti, a ožiljak će ostati.)

To je crna kutijica koja lako stane u džep. Od čelika je i stakla. Staklo je, kažu, isto ono koje se koristi za helikoptere i izuzetno je otporno na udarce. Nisam proveravao, a i neću. Telefon ima pet dugmića od kojih je samo jedno potrebno. Ostala služe za konfor.

Kada pritisnete to važno dugmem crni ekran zasija i pred vama se uključi nov svet, virtuelan, koji je ponekad realniji od ovog realnog.

Pokazaću jedan od pola miliona programa za taj telefon (ovaj broj se svakodnevno povećava).


SkyView
23.5.2011.
Verzina 1.21
16 MB
Cena: 0,79 e
Radi na sledećim spravicama:
iPhone 3GS,
iPhone 4,
iPod touch (4th generation),
iPad 2 Wi-Fi, iPad 2 Wi-Fi + 3G.
Requires iOS 4.2 or later.

 

IMG_0177
IMG_0173
IMG_0174
sky2

Dakle, kliknete ikonicu i posle nekoliko sekundi na ekranu se pojavi nebo sa zvezdama, planetama, satelitima i sazvežđima i to onog dela neba na koji ste usmerili kamericu telefona. Ovako rečeno to baš i ne deluje impresivno, ali moć ovog programa je u tome što možete da tapnete na objekat i poročitate kako se zove. Ili, interesuje vas da li je ona zvezdica na nebu u stvari Saturn. Usmerite telefon i – vidite. Planete i veštački sataliti su namerno znatno uvećani pa se zato lako identifikuju. OK?

Recimo, interesuje vas baš Saturn, a ne znate gde je na nebu i da li je iznad ili ispod horizonta. Kliknete na ikonicu „lupa“, izaberete iz menija Sauturn i na ekranu vam strelica pokazuje put do Saturna. Zatim, kada ga ugledate, možete da vidite njegovu putanju i učitate tačno vreme gde će biti, recomo za pola sata, ili za dva dana.

Gore levo nalazi se ikonica koja vas vodi u podešavanja. Desno je sat koji vam otvara mogućnost šetanja kroz vreme. Dole desno je lupa što služi za pretragu.

To je ako telefon držite uspravno. Ako ga položite onda se te ikonice menjaju i umesto njih dobijate podatke o rektascenziji, azimutu, deklinaciji i elongaciji izabranog objekta.

Ma program je sjajan za brzi pregled neba, naročito ako vas interesuje Sunčev sistem. Inače, vrlo je sličan Googlovom Sky Map za Android.

 

 

 


Komentari

 • vlado said More
  kao i uvek, odlican JE autor ...Drago D,... 3 dana ranije
 • vlado said More
  a SMS, od 200 din, 500 din, jednokratno... 3 dana ranije
 • vlado said More
  odlican tekst, kao i uvek. majstor je... 3 dana ranije
 • vlado said More
  Vladimir99
  dobro vece, hvala na divnom... 3 dana ranije
 • dragant said More
  Ako bi se postavio jedan svemirski... 4 dana ranije

Foto...