ASTRONOMIJA NA TELEFONU

redshift-logo

RShT2
RS na iPodu
RShT-1
Verzija: 1.2
101 MB
Radi na:
iPhone, iPod touch, iPad.
Requires iOS 3.1.2 or later
Cena:
11,99 dolara

Ako program Sky View, o kome smo pisali u prošlom broju, ne gasi vašu žeđ za podacima o nebeskim telima, onda čitajte dalje, jer predstavljamo biser među programima, čuveni Red Shift.

Red Shift je poznat kao jedan od najboljih, a i najpopularnijih astronomskih PC programa još iz prošlog veka, a sada ga možete imati i na svom telefonu. Najkraće rečeno, progam je divan. Naravno, znatno se razlikuje od svoje PC verzije jer je prilagođen za mnogo manji ekran, a i mnogo manju raspoloživu memoriju koju ima vaš ljubimac iPhone (iPad i iPod touch). Ali i tako redukovan i dalje spada u najmoćnije programe.

Šta ćete naći u programu? Više od 100 hiljada zvezda, 30 velikih asteroida, 10 čuvenih kometa, sve planete Sunpčevog sistema i planete patuljke takođe.  O svakom objektu se nudi i velik broj podataka: ime, rastojenje, tip, luminoznost, veličina, vreme izlaska i zalaskt itd. Ako vam to nije dovoljno od „više“ vas deli samo jedan klik na dugme za Wikipediju (jasno, ako ste prikačeni na Internet).

Ima tu i bizarnih stvari. Recimo, možete da uključite zvuk slavuja koji će da peva dok vi surfujete po RS. Ili, ako više volite žebe, može i to.  Ili cvrčke. A možete da birate izgled horizonta: travnata livada, planina, grad itd. Ako volite malo dalja putovanja tu je 3-D flights, opcija koja vam pruža let do izabranog objekta. Samo putovanje i nije nešto, ali cilj ume da oduzme dah. Možete posetiti npr. Saturn (divan je), ali svakako posetite Plejade. Izazvaće vam osmeh oduševljenja.

RSH-1
RS na iPhone-u

Ono što od ovako moćnog programa očekujete jeste praćenje neba ili kako to tamo u Americi kažu, Follow Sky. Dakle, kliknete na dugmence i ekran poludi, za trenutak, dok ne shvatite da on prikazuje onaj deo neba u koji je uperena kamerica vašeg telefonskog čuda.  Sjajna stvar. Naravno GPS vam automatski odredi lokacu sa koje nebo posmatrate.

O tome da se možete šetati kroz vrme i posmatrati nebo u čas i datum svog rođenja ili kako će ono izgledati za 15 godna ne treba ni govoriti jer to umeju i mnogo skromniji programi.

 

 


Još astronomije na telefonu:

Perpetuum - Moon Phases

SkyView - Explore the Universe


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 19 sati ranije

Foto...