MILOŠ GAGIĆ Gagić je predsednik AD „Kosmos“ iz Novog Sada i vlasnik vrlo lepe i dobro uređene i opremljene opservatorije u Mladenovu. Više meseci proveo je na Vidojevici radeći sa teleskopima, kamerama i drugim instrumentima Astronomske stanice i tako savladao neke, amaterima teško dostupne, veštine. Zahvaljujući svemu tome, ali i velikoj upornosti, uspeo je zadnjih godina da se nametne kao vodeći astrofotograf na ovim našim prostorima.

 

Slede dve Gagićeve fotografije snimljene za potrebe projekta VoBaNISTA


M31

m31

Veće verzije ove fotografije

M31, VELIKA GALAKSIJA U ANDROMEDI, za nas je najznačajnija galaksija, ako izuzmemo Mlečni put. M31 je prva galaksija čija razdaljina je izmerena a taj podatak je izazvao dugi niz zaključaka koji su iz temelja izmenili našu predstavu o univerzumu. M31 je 2,5 miliona svetlosnih godina daleko od nas i najdalji je objekat koji možemo da vidimo golim okom. M31 juri ka nama i za četiri milijarde godina sudariće se sa Mlečnim putem. M31 je po strukturi slična Mlečnom putu i zato nam puno govori o našoj galaksiji.

M31 je nezaobilazan objekat u kolekciji fotografiji svakog astrofotografa. Služi kao školski primer galaksije koju moraju da savladaju svi ambiciozni astrofotografi. Ovde je vidimo na izvrsnoj fotografiji Miloša Gagića. Zvezde koje su posute po slici su pravilnog, kružnog oblika, boje dobro izbalansirane. U Andromedi se lepo uočavaju njeni prašinasti kraci sa puno detalja i gigantskim oblacima gasa. U neposrednom susedstvu uhvaćene su i dve galaksije sateliti M31. To su M 110, gore, i M32 tik uz veliku galaksiju. 

Ovo je dobar primer odlične fotografije M31.

   
M42

m42  
Veće verzije ove fotografije 

M42 ILI ORIONOVA MAGLINA. Od nas je udaljena preko 1340 svetlosnih godina i sada je vidimo onako kakva je bila u vreme ranog srednjeg veka, kada su Arapi osvajali severnu Afriku, a Sloveni i Bugari nastanjivali Balkan. 

Može da se vidi i golim okom, naravno, kao bledunjava tufnica. Ova maglina je mesto gde se upravo rađaju zvezde. Astronomi vole da kažu do je to "zvezdano porodilište“.  Čitavi sistemi zvezda sada su u nastajanju, formiraju se planetarni sistemi u sažimajućim oblacima gasova i prašine. Tu su i protoplanetarni diskovi, bar 7000 zvezda u raznim stadijumima svog razvoja, smeđi patuljaci, jonizujuća zračenja, divlji vetrovi.

I M42 spada u standardne i nezaobilazne astrofotografske mete. Ona je poseban izazov za fotografe jer treba bledu, sivkastu pegicu kako se vidi golim okom, da pretvore u raskošnu maglinu prepunu boja i njihovih valera.  U njoj treba izdvojiti pojedine apstraktne forme i uočiti jedva vidljive zvezde, oblake prašine i divlje strujanje vetrova.

Sve to uspeo je Miloš Gagić da nam dočara na ovoj fotografiji. Odličan kontrast, lepo izdvojene boje, puno detalja. 

MGagic
Miloš Gagić

 

 interreg banner 710x183 srb 


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Pozdrav i čestitke svima !!!!!!lp Boris 5 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm,....najprije....izvinite što nisam... 6 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Čitam tekst i osmeh mi na licu, kao da... 17 sati ranije
 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 19 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 1 dan ranije

Foto...