VBlogo 200


Šta znači akronim VoBaNISTA?

Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction; Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija.

Kakav je to projekat VoBaNISTA?

mapaVOBANISTAwVoBaNISTA je projekat koji se razvija u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, a u pretežnom delu (85%) finansira ga Evropska unija.

Koje područje je obuhvaćeno projektom?

Županija Bač-Kiškun (Mađarska) i Autonomna pokrajina Vojvodina (Srbija).

Šta je cilj projekta VoBaNISTA? 

Cilj projekta je povećanje turističke ponude Mađarske i Srbije putem astronomskih posmatranja, radionica i predavanja, pre svega u do sada još uvek nedovoljno iskorišćenim prirodnim oblastima obe regije.

Šta je to IPA? 

(IPA: Instrument for Pre-Accession Assistance, Instrument za pretpristupnu pomoć), instrument Evropske unije pomoću kojeg se zemljama koje nameravaju da postanu članice Evropske putem različitih mera i programa olakšava prelaz iz statusa kandidata u status članice Evropske unije.

Glavni ciljevi programa IPA su jačanje demokratskih institucija, promovisanje i zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda uz veće poštovanje prava manjina, razvoj građanskog društva i regionalna i prekogranična saradnja.

Šta je to Interreg? 

Interreg je serija od pet programa koji podstiče saradnju između regija u Evropskoj uniji, a koje finansira Evropski fond za regionalni razvoj. Prvi Interreg program je počeo 1989. a peti 2014, i on pokriva period od 2014. do 2020. godine.

U okviru programa učestvuju sve članice EU, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn, kao i 18 zemalja koje se graniče sa EU.

Koliko traje projekat VoBaNISTA?

Projekat traje 24 meseca, od 1. marta 2018. do 1. marta 2020.

Ko finansira projekat? 

85% Evropska unija, a 15% čine sopstvena sredstva učesnika.

Koliko iznosi fond koji finansira EU? 

424 957,84 eur

Ko su učesnici?

Projekat VoBaNISTA realizuju dva partnera. Sa mađarske strane to je Fondacija astronomske opservatorije iz Baje i to kao glavni korisnik projekta.

Sa srpske strane nosilac projekta je Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu a u saradnji sa astronomskim društvima: „Novi Sad“, „Lira“ i „Kosmos“ iz Novog Sada i astronosko društvo „Univerezum“ iz Bačke Palanke.

Kakve aktivnosti su planirane? 

(Mađraski deo) izgradnja planetarijumu u Baji, biciklistička ruta pored makete Sunčevog sistema

(Srpski deo) solarna posmatranja, astronomski kampovi, radionice, predavanja, ekskurzije. instaliranje mobilne opservatorije.

Kako da stupim u kontakt sa VoBaNISTom?

Rukovodilac projekta: Tibor Hegedus, tel. +3679/424027, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Koordinator i supervizor projekta Kristina Bikit-Šreder, +38121/459368, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

28235992433 fbe95a0f22 o
Noć na Letenki. Foto: MakQueen MariJa


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 23 sati ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 2 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 2 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...