IphoneProšli put smo pogledali kako Android uređaji mogu da pomognu vašem SF alter egu da se bolje izrazi, a sada ćemo obratiti pažnju na ljutu konkurenciju – iOS uređaje koji dolaze iz kompanije Apple. Koliki god bili fanovi ili protivnici naprava sa znakom zagrižene jabuke na sebi, činjenica je da njihova popularnost dovodi tehnologiju među široke mase i od naprava rezervisanih za tehnički stručne ljude pravi uređaje namenjene za sve. A ako smo nešto naučili iz SF ostvarenja to je da u njima svi, a ne samo elitni pojedinci, barataju sa naprednom tehnologijom i prihvataju je kao nešto najnormalnije. U tom smislu, Apple nas vodi u dobrom pravcu. Iako će se njihovi proizvodi naći i u rukama ljudi koji su manje zainteresovani za kompjutere sa velikim crvenim okom, svemirske brodove, lasere i robote od prosečnog zaljubljenika u astronomiju, to ne znači da zagriženi SF gedžetofil (ako ova reč ne postoji, upravo je izmišljena!) neće naći puno razloga da se opredeli za neku od ovih sjajnih naprava koje karakterišu kvalitet, elegancija i minimalistički retro dizajn u stilu najboljih SF serija prošlog veka.

Kao i na Androidu, i uređaji Jabuke imaju velike ekrane, sjajne aplikacije i brojne mogućnosti za življenje SF života. Zapravo, ove gedžete napaja najveća prodavnica mobilnih aplikacija (trenutno sa preko pola miliona naslova) na svetu, popularni App Store. U njemu ćete naći ogroman izbor astronomskih programa, SF igara, vodiča, stripova, knjiga – praktično sve što smo nabrojali u prošlom broju za Android, postoji i ovde. Od vaše lične svetlosne sablje, preko čitača knjiga i stripova pa do popularnih Google aplikacija poput Translate-a i Goggles-a – sve je na dohvat ruke. Zato ćemo se ovaj put posvetiti samim napravama a ne softveru na njima.

iPod Touch – najpristupačnija iOS jabučica je najmanji kompjuter koji trenutno možete naći. A to prosto vrišti SF duhom. Pogledajmo najnoviji model: moćan A4 procesor, rezolucija ekrana od 960x640 pixela, žiroskop, čak dve kamere – prednja i zadnja. Sve to ugurano u pločicu debljine samo 7.2 mm. Višestruko je jači od mog prvog kompjutera koji smo onomad jedva uneli u stan.

SF primena – gledanje Battlestar Galaktike na nečemu što je tanje od olovke ne zvuči dovoljno saj-faj? Pa onda su tu video razgovori preko Skajpa i sličnih programa, hiljade igara i aplikacija, 720p video snimanje. A onda stavite Star Wars Arcade na njega i obarajte male TIE Fightere po sobi ili gradu. Bukvalno (zahvaljujući žiroskopu i kameri)! Ceo ovaj uređaj deluje kao nešto što ste mogli da vidite samo u naučnofantastičnim serijama. I jeste.

iPhone 4 – iPod-ov skuplji brat je po mnogo čemu sličan svom tankom rođaku ali dolazi i sa par specifičnih osobina. Kao prvo, zadnja kamera je znatno bolja, potom tu je i GPS navigacija i nešto kvalitetniji IPS ekran i duplo više RAM-a. Ali to su skoro sitnice, glavna razlika je u GSM radiju, tojest, činjenici da iPhone može da se kači na internet koristeći se GPRS i 3G mrežama, dakle, čak i ako niste u dometu Wifi- ja. Ah da, može i da telefonira, ako vam je tako nešto bitno.

SF primena – iPhone se kači na GPS satelit skoro momentalno a 3G učitava podatke sa Google Maps-a o vašoj okolini gde god se nalazili. Zahvaljujući digitalnom kompasu koji precizno prati vašu orijentaciju, ne morate ni da dižete glavu dok se šetate ulicama. Takođe, kamera sa autofokusom koju Touch nema omogućiće vam da koristite Google Goggles (nalazi se unutar Google App-a), baš kao na Androidu. Kao i iPod, i iPhone izgleda prosto svemirski. Pokrenite Skajp preko 3G-a i nazovite nekog ko ima web-cam. Obavezno pričajte na nekom vanzemaljskom jeziku, zarad efekta.

iphone-ipod

iPhone i iPad

iPad – Koliko god Android 3.0 za tablete bio sjajan, ne bi ga bilo bez iPadove popularnosti. Sa 65 000 aplikacija pisanih specifično za njegov velik ekran, iako je po mnogo čemu sličan iPod-u i iPhone-u, iPad je kategorija za sebe. Najnoviji model donosi 2 kamere, žiroskop, novi, tanji i laganiji dizajn – i moćan A5 dual core procesor. Čitanje knjiga i stripova, gledanje filmova, surfovanje, mailovanje – a od najnovije verzije – i video četovanje – dobija skroz drugu dimenziju na ovoj prelepoj napravi.

SF primena – sve. Šta god radili na iPadu, deluje kao da je iz budućnosti. Iako je, realno, tehnologija u njemu već duže vreme prisutna, Apple je prvi uspeo da je spoji u takav paket i učini toliko pristupačnom da ovaj komad futurističkog hardvera postaje svakodnevnica. Za više godina, svi će imati bliže ili dalje rođake iPad-a u rukama. I svi će znati da ih koriste. Juče je to bio SF, sutra će to biti svakodnevnica, a danas je to iPad.

Članak iz časopisa Astronomski magazin broj 3 (2011.)


Još astronomije na telefonu:

Author: Ivan Zorkić

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 14 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 20 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...