ChatGPT veštačka inteligencija dostpuna svima koja je izazvala veliko interesovanja i oduševila mnoge korisnike u svetu. O njoj smo pisali OVDE. Novi momenat je da Majkrosoft pregovra da uloži 10 milijardi dolara u ChatGPT. U članku OVDE dao sam predviđanje da će Gugl otkupiti ChatGPT. Ali Gugl ima sopstveni razvoj AI, tako da je Microsoft zainteresovaniji za ulaganje u novu tehnologiju i pridobijanje velike baze njenih korisnika. Nejasno je da li je posao finaliziran, ali dokumenti poslati potencijalnim investitorima poslednjih nedelja u kojima su navedeni uslovi ukazuju na cilj da se zatvori do kraja 2022. Microsoft i OpenAI (vlasnik ChatGPT-a) su odbili da komentarišu. 

Microsoftovo ulaganje obuhvata ceo OpenAI, koji je razvio i Dall-E, AI koji stvara digitalne slike.  DALL·E je verzija GPT-3 sa 12 milijardi parametara obučen da generiše slike iz tekstualnih opisa, koristeći skup podataka parova tekst-slika. Ima raznovrstan skup mogućnosti, uključujući stvaranje antropomorfizovanih verzija životinja i objekata, kombinovanje nepovezanih koncepata na uverljive načine, prikazivanje teksta i primenu transformacija na postojeće slike.

1

Slike koje je napravio DALL-e na tekst: Nacrtaj fotelju u obliku avokada.

2

Slike koje je napravio DALL-e na tekst: Na prodavnicu stavi natpis OpenAI

3

Slike koje je napravio DALL-e na tekst: Fotorealistični izgled mačke i crtež baš te mačke

Procena je da bi investicija podigla tržišnu vrednost OpenAI na 29 milijardi dolara. To je veliki iznos za kompaniju za koju se još uvek nije jasno kakav je njihov poslovni model, odnosno kako ostvaruje profit. Plus što ChatGPT gubi novac: svaki put kada se neko uključi na chatbota, to košta kompaniju nekoliko centi računarske snage

Ali izgleda da Microsoftova investicija nije veliki rizik. Radeći zajedno sa OpenAI-om u razvoju tehnologije na Microsoft Cloudu, odmah stavlja Microsoft na čelo onoga što bi mogla biti najvažnija potrošačka tehnologija u narednoj deceniji. U pitanju je veliki zalogaj, čak i za Microsoft, imajući u vidu da je Gugl, rival, pomogao u pioniru neke od tehnologije koju koristi OpenAI. Microsoft je takođe bio u pregovorima da neke od tih tehnologija ugradi u svoje druge programe, kao što su Word i program za poštu Outlook.

Da bismo videli mogućnosti četbota zatražio sam od ChatGPT-a da napiše priču o Majkorosoftovom ulaganju 10 milijardi dolara u Chat GPT. Evo šta je napisao:

- Microsoft, tehnološki gigant poznat po svom Windows operativnom sistemu i Office softveru, odlučio je da uloži 10 milijardi dolara u OpenAI, najsavremeniju istraživačku kompaniju za veštačku inteligenciju. Ovaj potez je viđen kao veliki korak napred za obe kompanije, kao i za oblast veštačke inteligencije u celini.

Sa ogromnim resursima i ekspertizom Microsofta u tehnologiji, i OpenAI-jevim inovativnim istraživanjem i razvojem u oblasti veštačke inteligencije, očekivalo se da će partnerstvo doneti značajan napredak u ovoj oblasti. Investicija bi omogućila OpenAI-u da proširi svoje istraživačke i razvojne napore, angažuje više vrhunskih talenata i razvije nove tehnologije veštačke inteligencije koje bi se koristile za unapređenje Microsoftovih proizvoda i usluga.

Dve kompanije su počele blisko da sarađuju, sa timovima inženjera i istraživača iz Microsofta i OpenAI-a koji sarađuju na različitim projektima. Oni su se fokusirali na razvoj novih algoritama i modela veštačke inteligencije koji bi poboljšali mogućnosti računara i drugih uređaja, kao što su obrada prirodnog jezika, prepoznavanje slika i donošenje odluka.

Kao rezultat ovog partnerstva, Microsoftovi proizvodi i usluge postali su inteligentniji i korisniji nego ikada ranije. Virtuelni asistent kompanije, Cortana, postao je sofisticiraniji, sposoban da razume i odgovori na širi spektar upita i komandi. Microsoftov pretraživač Bing je takođe značajno poboljšan, pružajući korisnicima preciznije i relevantnije rezultate.

Pored ovih napretka, OpenAI i Microsoft su takođe radili na razvoju rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji za različite industrije, kao što su zdravstvo, finansije i transport. Ova rešenja su pomogla da se poboljša efikasnost i produktivnost preduzeća, kao i da se pomogne ljudima u ovim industrijama da donesu odluke na osnovu informacija.

Sve u svemu, partnerstvo između Microsofta i OpenAI-a viđeno je kao veliki uspeh i pomoglo je daljem razvoju veštačke inteligencije i njenih potencijalnih aplikacija u svetu. Obe kompanije su nastavile da rade zajedno, pomerajući granice mogućeg sa AI i menjajući način na koji živimo i radimo.

 

Malo smeha za kraj. Nekada je u Srbiji izlazio humorističko satirički časopis Jež (možda izlazi i dalje). Pre par decenija izašla je kratka  priča o kompjuteru koji na tipična srpska pitanja, odgovara tipično srpskim odgovorima. Kada je konačno napravljen, skupili se ljudi i postavili su mu pitanje: "Koliko su dve babe i tri žabe?". Kompjuter je počeo da računa, zupčanici su se besno vrteli, i konačno je izašao odgovor: "J.b.m vam mater blesavu!" Ono što je zanimljivo u toj priči je to da je mašina koja odgovara na pitanja predviđena pre nekoliko decenija. Ima još jedan sloj: agresivnost mašine. Nje danas nema, ali možda je bude u budućnosti.

  

Uspeli smo da se probijemo i postavimo neka pitanja ChatGPT-u. Pitanja su postavljana na srpskom jeziku. ChatGPT daje jedan odgovor. Odgovore smo preneli bez izmena. Odgovor se ne dobija odjednom nego ...
Kreirano 09 decembar 2022
ChatGPT[1] je AI (artificial inteligence, veštačka inteligencija) sistem za ćaskanje (eng. chat) koji je neprofitabilna organizacija OpenAI objavila u novembru kako bi pokazala i testirala veoma veliki, ...
Kreirano 08 decembar 2022

 

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 9 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 14 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 20 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...