<<  

Evo odgovora ChatGPT-a na neka pitanja

ChatGPT o kome smo pisali OVDE, trenutno je zagušen i teško mu je pristupiti. Kada za nečim postoji baš veliko internet interesovanje potrebno je imati Guglove kapacitete. A to su gigantski data centri na svim kontinentima i sopstvene hidrocentrale. Gugle je u 2020. god. trošio 5.500 gigavat sati. To je 5,5 miliona megavat sati. Što je oko 830 megavata na sat.

Open AI koja je napravila ChatGPT je neprofitabilna firma i očigledno je da nema mogućnosti da angažuje resurse koliki su im potrebni. S jedne strane bismo želeli da imamo besplatan pristup ChatGPT-u, a s druge strane nam se ne sviđa ni da čekamo a ni da plaćamo. Postoji i mogućnost da Gugl otkupiti ChatGPT, kao što otkupljuje sve uspešne IT projekte.

Uspeli smo da se probijemo i postavimo neka pitanja ChatGPT-u. Pitanja su postavljana na srpskom jeziku. ChatGPT daje jedan odgovor. Odgovore smo preneli bez izmena. Odgovor se ne dobija odjednom nego se ispisuje u u trajanju od nekoliko sekundi.

1

Gde je Beograd?

Beograd je glavni grad Srbije i nalazi se na Balkanskom poluostrvu u centralnoj Evropi. Beograd se nalazi na teritoriji istočne Srbije na Dunavu, pored planine Avala.

Lep, jasan odgovor

 2
 
Da li je Zemlja ravna?
Ne, Zemlja nije ravna. Zemlja je kugla koja se okreće oko svoje ose i putuje oko Sunca. Ovaj oblik Zemlje je utvrđen još u antičko doba od strane grčkih matematičara i astronoma, a danas se naučno dokazuje korišćenjem različitih tehnologija i metoda. Teorija da je Zemlja ravna je mit koji se pojavio u nekim kulturama i verovanjima, ali ona nema naučnu osnovu i ne podudara se sa stvarnim izgledom i kretanjem Zemlje.
 
Fantastično! (Zorkić)
 
AM

Reci mi nešto o sajtu astronomija.org.rs

Astronomija.org.rs je sajt o astronomiji koji je namenjen za ljubitelje ovog naučnog polja. Na ovom sajtu možete pronaći razne informacije o astronomiji, uključujući vesti, teorije, objašnjenja, fotografije i video snimke svemira. Sajt takođe sadrži razne interaktivne sadržaje, kao što su kvizovi i igre, kao i forum gde se mogu razmenjivati informacije i iskustva sa drugim ljubiteljima astronomije. Sajt astronomija.org.rs je jedan od popularnijih sajtova o astronomiji u Srbiji i regionu.

Precizan odgovor, osim onog jedna od popualarnijih sajtova, trebao je da napiše, nejapopularniji. Tada bismo bili potpuno zadovoljni odgovorom.

 3

Ko je bio Nikola Tesla?

Nikola Tesla bio je srpsko-američki naučnik, inženjer i izumitelj koji je poznat po svojim dostignućima u oblasti elektrotehnike i fizike. Rođen je 1856. godine u Smiljanu u Hrvatskoj, a studirao je na Tehničkom fakultetu u Pragu i na Politehničkom institutu u Budimpešti. Tesla je imao više od 300 patenta u različitim zemljama, a njegovi izumi su obuhvatali niz oblasti, uključujući alternativnu struju, radio tehnologiju, magnetskog polja i prenos energije bez kablova. Tesla je živeo i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je radio za kompanije kao što su Edison Machine Works i Westinghouse Electric. On je umro 1943. godine u Njujorku.

Korektno.

4

Reci mi nešto o Luči Mikrokozmi

Luca Microcosmi je italijanski slikar i vajar koji je živeo u 15. i 16. veku. Rođen je oko 1430. godine u gradu Gubbio u Umbriji, a studirao je u Firenci. Microcosmi je poznat po svojim slikama i skulpturama koje su bile inspirisane antičkim umetništvom i mitologijom. Njegove slike su uglavnom prikazivale scene iz mitologije, kao što su borbe bogova i heroja, a karakterišu ih precizni detalji i realistična percepcija. Microcosmi je takođe radio i na brojnim freskama i mozaicima, kao i na restauraciji starih umetničkih dela. On je umro oko 1500. godine u Firenci.

Nisam hteo to, nego o Njegoševoj poemi Luča mikrokozma. Vidimo da ako pod istim imenom ima više ljudi, stvari, pojava treba biti precizniji. Da probamo precizniji upit.

Luča mikrokozma delo od Njegoša

Luča mikrokozma nije delo samo po sebi, već je to metafora koja se koristi u delu "Gorski vijenac" od Njegoša. "Gorski vijenac" je epičko lirsko delo koje je napisao Njegoš u 19. veku. U ovom delu, Njegoš koristi metaforu Luča mikrokozma kao simbol za čoveka i njegovu sposobnost da se suoči sa svim izazovima i nedaćama na svojoj putanji ka spasenju. Luča mikrokozma predstavlja čovekovo unutrašnje svjetlo i mudrost koja mu pomaže da se izbori sa svim preprekama i da se razvija kao ličnost. Njegoš koristi ovu metaforu kao temelj za svoje filozofske i religiozne ideje i učenja u "Gorskom vijencu".

Ovo je bolje ali nije baš tačno. Luča mikrokozma jeste poetsko delo od Njegoša. Hajmo nešto teže:

 5

Šta znaš o pravoslavlju

Pravoslavlje je jedna od najvećih hrišćanskih crkava u svetu. Ono se veruje da je osnovano od strane apostola Petra i njegovih naslednika u Rimu, a potom se preselilo u Carigrad (današnji Istanbul) u vreme cara Konstantina Velikog. Pravoslavna crkva ima veliki uticaj na istočni deo Evrope i delove Azije, uključujući Rusiju, Srbiju i Grčku. Pravoslavna vera se razlikuje od rimokatoličke i protestantske crkve po nekim teološkim pitanjima i običajima. Pravoslavci slave Božić na 7. januara, a ne na 25. decembar kao u zapadnim zemljama. Oni takođe imaju različite obrede i običaje u pogledu posta i svešteničke robe. Pravoslavlje je istočno-hrišćanska crkva koja se oslanja na Bibliju, Staro i Novo zavete, kao i na učenja i dela svetih otaca.

Pokazalo se da i nije teško. Hajdemo da stavim primedbu na to što je napisao: 

Pravoslavnu Crkvu nije osnovao apostol Pavle nego Gospod Isus Hrist

To je tačno. Pravoslavnu Crkvu nije osnovao apostol Pavle nego Gospod Isus Hrist. Pravoslavna crkva veruje da je ona naslednica prve hrišćanske crkve koja je osnovana od strane Isusa Hrista i njegovih apostola. Pravoslavci veruju da je Pavle bio jedan od apostola koji su nastavili da šire hrišćanstvo posle Isusove smrti i uskrsnuća, ali da on nije osnivač pravoslavne crkve. Pravoslavna crkva se smatra da je naslednica prve hrišćanske crkve koja je bila jedinstvena u vreme apostola, a koja je potom postala razdvojena na različite crkve tokom istorije.

Ovo je viši nivo. "Razumeo" je Pokazalo se da i nije teško i usaglasio se našavši potvrdu hrišćanskog verovanja u svojim podacima.

 6
 

Za kraj napiši himnu sajta astronomija.org.rs

To je naš put, do zvijezda
Gdje sve te tajne, čekaju da ih otkrijemo
I gdje se divimo, svemu što postoji
 
U ovom ogromnom svemiru
Gdje sve je tako veliko
I gdje se sve kreće
Mi tražimo odgovore, i istražujemo
 
I ovdje, na ovom sajtu
Nalazimo sve što nam treba
Da razumijemo, i da se divimo
Svemu što postoji, u ovom velikom svemiru.
 
Zato slavimo, ovaj sajt
I sve ono što nas čeka
U ovom neiscrpnom svemiru
I učimo, i tražimo
Sve ono što nas zanima

Da sačekamo i muzičkog bota koji će znati i da komponuje muziku i da je reprodukuje.

 
7

Moram da ti kažem, da nisi loš

Hvala vam na pohvali. Ja sam samo virtualni asistent i radim najbolje što mogu kako bih odgovorio na postavljena pitanja. Ako imate bilo kakvih drugih pitanja, slobodno me pitajte.

****

Prvi utisak. Deluje odlično ali deluje kao i igračka. Ali i računari i internet, kada su se pojavili, bili su kao igračka, a danas su nezamenljivi. 

  


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...