merkur messenger sjeverni-pol

NASAina letjelica Messenger ovog je vikenda poslala fotografije sjevernog Merkurovog pola kojim dominira krater Prokofiev promjera 110km. Još je nekoliko kratera promjera od po nekoliko desetaka kilometara u njegovoj blizini. Riječ je o udarnim kraterima kojima je prekrivena površina planete najbliže Suncu te na taj način ponajviše nalikuje Mjesečevoj. Fotografije su snimljene korištenjem sustava MDIS (Mercury Dual Imaging System) koji je zaslužan što danas imamo fotografiranu bezmalo cijelu površinu Merkura u visokoj rezoluciji. U središtu Prokofieva ali i nekolicine drugih kratera nazire se svijetla, uzdignuta, površina nastala udarom nekog nebeskog tijela u površinu planete prije stotina milijuna godina. Smatra se mogućim da unutar zidova i ispod površine kratera postoje nakupine leda dospjele na planetu kao „miraz“ međuplanetarnih lutalica koje „nisu imali sreće te su u strahovitim kolizijama zauvijek ostale zarobljene na njezinoj površini. Merkur se nalazi na 58 milijuna kilometara od Sunca, promjer mu iznosi 4900km oko Sunca obiđe za nepunih devedeset (Zemaljskih) dana a jedan dan na Merkuru traje 58.65 Zemaljskih dana. Na osunčanoj površini Merkura temperature se penju i do 430°C dok se istovremeno na osjenčanoj strani planete ona spušta do -185°C. Messenger će svojim instrumentima još godinama istraživati Merkur a kroz desetak godina pridružiti će mu se Europsko-Japanska letjelica Bepi-Colombo. Pokaže li se ovo otkriće „pouzdanim“ nesumljivo je kako će ono u znatnoj mjeri utjecati na budućnost astronautičkih istraživanja ove zapravo nepoznate planete.


Ista tema:

Organska jedinjenja i voda na Merkuru


 


Komentari  
marino1
0 #2 marino1 07-12-2012 21:49
nema nista spornog u sjenkama...naim e, rijec je o polarnom podrucju, merkur je planeta, okrugla, stoga se na polovima sjenke razlicito prostiru...a kad 3d prostor pretvorite u 2d sliku onda se dobija ovo o cemu pisete..
Nikola Kosanovic
0 #1 Nikola Kosanovic 06-12-2012 10:42
Moram priznati da sam očekivao da će ova misija biti mnogo više propraćena u medijima. Međutim, uglavnom se sve svodi da novosti pročitam ovde na AM i ponekad svratim na matičnu stranicu ove misije na NASA-inom sajtu. Elem, prmetio bih vrlo čudnu kompoziciju objavljene fotografije. Bar koliko sam mogao golim okom da zapazim, postoje tri pravca senki koje krateri bacaju. Ako znamo da Merkur obasjava jedan izvor svetlosti - Sunce, onda sve senke moraju biti pod istim uglom. Jedino objašnjenje bi bilo da je ova fotografija u stvari kompozicija više fotografija, napravljenih u različitom vremenskom periodu, pa kako je Merkur (sporo) rotirao, tako su i senke menjale svoj ugao.
U svakom slučaju, ovo je misija koja je već donela dosta novosti u vezi Merkura, verujem da će nas ova planeta sve više iznenađivati u narednom periodu.
Dodaj komentar