Pročitavši članak u Astronomskom magazinu o kometi ISON kojeg je uradio Saša Zorkić (30. septembar) odlučio sam potražiti kometu. Bliski prolaz pored planete Mars početkom oktobra je razlog više da se krene u potragu. Efemeride položaja komete za jutro 03. oktobra skinuo sam sa interneta, Minor Planet Center - IAU. Za traženje kometa koristim elektronski atlas zvijezda ''Cartes du Ciel''.

Trebinje 03.10.2013. (04:00-05:00)

c-ISON-karta

Podesio časovnik za 04:00 časa ujutro pred svitanje, ali san me probudio ranije. Izađem vani, vidim izvanredno vedro nebo očišćeno prohladnom burom. Sjajne zvijezde zimskog šesterougla trepere na tamnom nebu ukrašene blještavim Jupiterom visoko u središnjem dijelu sazviježđa Blizanaca. Zjenice od spavanja su širom otvorene pa sjajne zvijezde i Jupiter zaista izgledaju grandiozno. Postavim teleskop Celestron 8SE (203/2030mm) kojeg sam za ovu priliku pozajmio od Projekt AOT (TAU/EZHiP). Na niskom istoku iznad brda u sazviježđu Lava blizu granice sa Rakom, izašao crveni planet Mars. Kometa 2012 S1 (ISON) se trebala nalaziti oko 2° NNW od Marsa. Usmjerim teleskop na Mars i programiram ga. Automatski krene na položaj slabe galaksije NGC 2943 u Lavu blizu koje je trebala biti kometa. Potražim komet ali ništa nisam uočio. Možda polje nije pogođeno? Kada se za traganje koristi samo jedan referentni objekt (ne dva ili tri) i kada je traženi objekt dosta blizu referentnog, GOTO može da pogriješi za stepen ili više, jer se teleskop prvo giba u većem luku pa se samocentrira na programirani položaj.

Da ne gubim vrijeme pred svitanje, vratim teleskop na Mars i krenem starim načinom, metodom skakutanja od zvijezde do zvijezde. Tražiocem 12x50 krenem od Marsa 1,2° NNW na obližnju zvijezdu 8 Leonis (5,7 mag). Iznad ove oko 1° je zvijezda HD 83326 Leonis (7,9 mag) koja sa još dvije zvijezde istočnije čini plitki trougao. Pogledam i ispod ove tri zvijezde uočim komet pri 101x kao difuznu mrljicu. Lakše se vidi pri 78x i 51x + Antares ALP filter (Anti Light pollution) jer je kometa veoma difuzna (DC=2) nešto sjajnijeg središnjeg dijela, malo izdužena 2'x3' prema NW (PA=300°). Dakle u tom pravcu ide rep kojeg ne uočavam. Pošto se vidi direktno pri 51x + ALP filter, kometi sjaj ocjenim na 10,5 magnitudu. Kometa je jutros bila udaljena 2,09 AJ od Zemlje, a 1,61 AJ od Sunca. Giba se prema jugo-istoku. Oko 15' SW od nje nalazila se slaba galaksija NGC 2943 (12,2 mag).

c-ISON-crtez


Još o posmatranju kometa:

Miro Ilić
AMATERSKA KOMETOGRAFIJA

Tabur
Posmatrački zapisi o posmatranju tridesetak najatraktivnijih kometa koje su se videle iz naših krajeva.


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...