trajektorija
Umetnički prikaz prolaza komete ISON pored Marsa (iz programa Comet ISON Interactive Model)

Od kad je otkrivena, 21. septembra prošle godine, kometa ISON se s nestrpljenjem čeka. Kako je njena orbita vodi vrlo blizu Sunca astronomi su predvideli mogućnost da ona moćno zasija. Za pamćenje. Po nekim prognozama u jednom periodu mogla bi se videti i po danu, jer kako se približava našoj zvezdi tako se njeno jezgro lagano i topi i njena koma i rep postaju sve upadljiviji. Naravno, ako se u tom prolazi oko Sunca ne raspadne, što je takođe moguće.

ison
Umetnički prikaz prolaza komete ISON pored Marsa (iz programa Comet ISON Interactive Model)

Kometu su otkrili astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novičonok pomoću teleskopa od 40 cm, a u okviru projekta ISON (Internation Scientific Optical Network), pa se po tom projektu kometa najčešće baš tako i zove. Nakon otkrića kometa je potražena na ranijim snimcima i zaista, ispostavilo se da je ona snimljena 28. decembra 2011. i zatim 28. januara 2012.

kometaVeka 2

mediagrafOvu grafiku izradio je Mediagraf, studio za grafički dizajn i animaciju. Studio je osnovan u Beogradu maja 2013. godine i prvi je studio u Srbiji specijalizovan za izradu infografika i drugih grafičkih oblika koji se koriste za ilustraciju informativnog sadržaja. Osim dnevno političkih tema, studio pravi infografike, animacije i interaktivne grafike koje ilustruju nova naučna dostignuća i astronomske događaje.

E sad, konačno dolazi vreme te komete jer ona baš sutra, 1. oktobra, ulazi u zonu unutrašnjih planeta, tj. počinje svoj prolaz pored Marsa, pored koga će projuriti na najmanjem rastojanju od 10,83 miliona kilometara i biće odlična meta za rovere i satelite koji tamo istražuju planetu. Ako sve bude po planu sledećih dana ćemo gledati fotografije komete iz ugla Marsovaca.

Za manje od dva meseca, 28. novembra kometa će napraviti luk oko Sunca, i pored njegovog središta će proći na svega 1,8 miliona kilometara, što znači da će od površine Sunca projuriti na 1,1 milion kilometara. A 26. decembra biće najbliža nama: proleteće pored Zemlje na 63 miliona kilometara. To će biti dovoljno blizu da uživamo u pogledu na kometu – ukoliko se ostvare ranije pomenute prognoze.

Ova kometa je došla iz Ortovog oblaka. Njena orbita je gotovo parabolična što znači da joj je ovo prvi prolaz kroz naše krajeve. Neperiodična je i nećemo je više nikad videti.

 

Vrstre kometa

Prema periodima prolaska komete se dele na dugoperiodične i to su one koje obiđu Sunce jednom u 200 ili najčeše više godina. U tom ritmu one se pojavljuju i na našem nebu.

Kratkopreriodične komete su one koje Sunce obiđu za manje od 200 godina, pa se i na našem nebu uočavaju u tim njihovim obilascima zvezde.

Neperiodične komete su one čiji prolaz je uočen najviše jednom, a čija putanja je toliko izdužena da će je odvesti jako daleko od Sunca, ponekad čak i izvan Sunčevog sistema.


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...