Ilon Mask je rekao: "Ako ne poboljšamo naš tempo napretka, sigurno ću umreti pre nego što stignemo na Mars" – a verovatno i vi. Izjava je data na konferenciji Satellite 2020 u Vašingtonu. "Ako nam je trebalo 18 godina samo da pošaljemo prve ljude u orbitu, moramo da poboljšamo našu inovativnost, ili, na osnovu prethodnih trendova, sigurno ću umreti pre dosezanja Marsa."

To je bila trezvena projekcija mračne stvarnosti koja je zatekla svakog. Bez obzira da li nešto želite ili ne, stvarate ili ne, smrt je neminovna i time nešto što želite ili na čemu radite, nećete doživeti.

KolonizacijaDT 2
Slika 1. Preliki troškovi održavanja naselja na Marsu mogu označiti njegov kraj.

Putovanje ljudi na Mars je verovatno u narednim decenijama. Ali naselje na Marsu koje je dovoljno razvijeno da podrži osoblje koje nije neophodno, sa putnom kartama do Marsa dovoljno jeftinim, bar za srednju klasu? Na to ne računajte u vašem životu.

U pogledu troškova, Mask je rekao da je "siguran" da bi se preseljenje na Mars moglo eventualno koštati manje od 500.000 dolara — i "možda čak" manje od 100.000 dolara (cena karte). Ove cifre su date 2019. Ali to je skoro 600.000 i 120.000 dolara u dolarima iz 2023. godine, prilagođeno inflaciji.

Što se tiče troškova izgradnje naselja na Marsu, to bi zavisilo od cene po toni za slanje materijala na Crvenu planetu. Godine 2017, Musk je procenio da bi cena premeštanja materijala na Mars iznosila 140.000 dolara po toni. To bi bilo 174.260 dolara u 2023. godini — budimo konzervativni i recimo 200.000 dolara po toni do vremena kada Starship može početi da leti do Marsa. Godine 2017, Musk je rekao da je 100 milijardi dolara opravdana cifra za finalizaciju naselja na Marsu. Ostanimo sa našim proračunom na papiru, to je skoro 200 milijardi dolara.

Musk je takođe dao procene da bi ovo moglo biti urađeno već do 2050. godine — ali uzevši u obzir mnoge muke u razvoju Nasinog Artemis i SpaceX-ov Staršipa, i geopolitičko razmimoiloaženje između svemirskih nacija kada je reč o ... svemu, ovo je veoma idealistička procena. 

Još jedna često izostavljena činjenica je kako svemirski ugovori teže za skaliranjem ekonomske aktivnosti koja je već utvrđena kao izvodljiva. Kada je Musk dokazao da njegove rakete Falcon 9 mogu dostaviti sve što želimo u nisku Zemljinu orbitu, SpaceX-ovi ugovori su preuzeli veliki broj Nasinih lansiranja.

I iako je taj zarađeni novac korišćen da za razvoj Staršipa, kontinuirana potreba za podrškom i izmenom posade na MKS, plus SpaceX-ova lansiranju vojnih sredstava doprinela je pozitivnom finansijskom rastu SpaceX-a. Kada stignemo na Mesec, to će doneti nove velike zarade. Postoje i bogatstva obližnjih asteroida koji sadrže više novca u retkim metalima nego što je ikada zaradio ili posedovao bilo koji pojedinac na Zemlji — neki od satelita, poput Davide, 16 Psyche, Diotime i drugih, sadrže trilione dolara.

KolonizacijaDT 1
Slika 2. Profit na prvom mestu. Rudarenje retkih metala na astroidima će imati prednost nad kolonijom.

Niko ne govori o mogućem scenariju u kojem Artemis postiže ogroman uspeh, gde SpaceX i Blue Origin i NASA i saradnici svi proširuju stalno ljudsko prisustvo na Mesecu, a neizmerna bogatstva se vraćaju na Zemlju za elite sveta. Ali uprkos svim tim uspesima, misija na Mars će se večno odlagati jer će više novca da se zaradi tako što se neće ići na Mars još nekoliko decenija.

 


Komentari

  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 4 sati ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 2 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Inače, vrlo detaljni pregled raznih... 3 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Zakuvava se žestoko: Sad već ima... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ne može biti nerešeno: merenja će se... 3 dana ranije

Foto...