kamera
Nastavak... zapravo početak priče o Zvezdanim ratovima

Rogue One: A Star Wars Story
(Odmetnik)

Ljubitelji SF filmova, posebno fanovi Zvezdanih ratova sigurno su ovaj film odgledali bar jednom još krajem prošle godine kada se on pojavio u našim bioskopima. Ipak evo nekoliko rečenica o tom filmu da ostane neki trag o njemu i u AM.

sw1Scena iz filma

Iako poslednji snimljen u nizu priča o Zvezdanim ratovima ovaj film je, hronološki gledano, jedan od prvih po redu.

Film govori o samim počecima otpora protiv mračne sile tiranskog režima koji je zavladao galaksijom i svim bićima u njoj – ako ne računamo šačicu hrabrih i odvažnih pobunjenika koji ne pristaju na robovski i potlačen život. Po tome priča je već odavno klasika jer se sreće u literaturi i praksi još od starih Grka. Uvek ima nekog ko se opire totalitarizmu – što je naravno sjajno jer bismo inače svi živeli u kasarnama i radnim logorima.

Međutim ovaj film se ipak ne gleda iz socioloških razloga već zbog dobre zabave. U tom smislu on je veoma uspešan. Glumci su simpatični, svaki na svoj način, radnja je dinamična, efekti maestralni, čitava kompozicija filma besprekorna. U odgovarajućem ritmu smenjuju se napete s opuštenim scenama, dramatične sa duhovitim. I taman kada pomislite da iz neke situacije junacima nema spasa oni upadnu u još veće nevolje. Naravno, na karaju sledi neočekivano a ipak logično rešenje koje vam za trenutak pruži priliku da odahnete, pre nego što krene nova drama.

sw5Scena iz filma

U svemu tome ovaj film je sličan prethodnim epizodama. Ipak on se od drugih po nečemu razlikuje. Pre svega iako je deo celokupne priče o Zvezdanim ratovima, on zaseban i samostalan. Čak i ne počinje čuvenom uvodnom špicom kao ostali filmovi Ratova. I prvi je film u kome se ne pominje "Skywalker."

Film je dobio vredne pohvale i kritike i publike. IMDB ga je ocenio sa 8 od 10, Rotten Tomatoes 85% sa presečnom ocenom 7,5 od 10.

Koštao je oko 200 miliona dolara a zaradio preko milijardu! Do sada. Nominovan za dva Oskara: za najzvučne i najvizuelne efekte

sw2Scena iz filma

 

Rogue One: A Star Wars Story  SAD
Scenario
Glavni glumci Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen...
Traje   133 minuta
Budžet / zarada \(200 miliona / \)1,056 milijardi
Premijera 16. decembar 2016.

 

Još neki filmovi

Trejleri

 

 O Zvezdanim ratovima (iz članka Star Wars: The Force Awakens)

Ukratko o Ratovima za one koji još nisu krenuli u školu (ostali to već znaju): Zvezdani ratovi su bajka modernog doba, bajka  za sve generacije: za decu i odrasle koji su odrasli s njom. Ona je počela da se pravi 1977. godine, kada je snimljen prvi iz serije filmova. Taj prvi bio je četvrti po redu (tek kasnije će biti snimljene prethodne epizode) i zvao se Zvezdani ratovi – epizoda IV: Nova nada. Kažu da je Džordž Lukas, autor filma, bio uveren da će film pretrpeti težak neuspeh te nije ni prisustvovao premijeri nego je sa svojim prijateljem Stivenom Spilbergom otišao na Havaje da se odmori od sveg rada (tada su, inače, njih dvojica došli na ideju za film Indijana Džons i otimači izgubljenog blaga). Međutim, film je prošao sjajno, iznad svakog očekivanja. Koštao je 11 miliona dolara, a zaradio je širom sveta 779.900 miliona. Na IMDB ima ocenu od 8,7 (od 10) čime je smešten u rang najboljih filmova.

Nakon toga je krenulo: Zvezdani ratovi su postali fenomen pop kulture, o njima je  napisano bezbroj knjiga, snimljene su televizijske serije, radio adaptacije, crtane serije, napravljene su kompjuterske igre i, naravno, snimljene su dve trilogije. Procenjuje se da je sveukupan prihod Zvezdanih ratova veći od 20 milijardi dolara, čime je taj serijal postao najuspešniji još od braće Limijer.

Kao i u mnogim bajkama radnja Zvezdanih ratova se dešava nekada davno iza sedam gora i sedam mora, (A long time ago, in a galaxy far, far away..). Ne zna se tačno ni gde, ni kada, a nije ni važno, uglavnom svi akteri su iz iste galaksije (koja god da je) sem jedne rase (Yuuzhan Vong) koja se pojavljuje u priči New Jedi Order).

Filmski kritičari u Ratovima vide elemente grčke tragedije i rimske mitologije, zatim izvesne sličnosti sa Kung Fu filmovima i  borbama japanskih samuraja. U Ratovima ima i elemenata taoizma i budizma. Neki govore o sličnosti Palpatina sa Hitlerom.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...