Film je zanimljiv, uglavnom dramatičan i uzbudljiv. Ne verujem da ću ga ikad više gledati jer ne spada u one dobre filmove koje rado gledam više puta.

U jednoj rečenici: to je dobar film sa nedostacima. Zapošljava čula, ali ne i um. U filmu nema velikih ideja, dilema, misli i poruka, nema važnih istorijskih, socioloških, etičkih i tome sličnih momenata. Ima samo, mada je i to dovoljno, žilave, gole borbe za život. I to je odlično urađeno.

Radnja je pravolinijska, bez vremenskih i tematskih skokova. Pažnju održava ritam: periodična smena dramatičnih scena mirnim. Dugi kadrovi ublažuju preteranu napetost.

Ima i puno vizuelnih efekata. Zapravo, skoro ceo je jedan dugi, složeni vizuelni efekat. Čuveni Avatar ima 60 posto kompjuterske grafike, Gravity 80.

U filmu ima i simbolike. To su scene gde se dr Stone nalazi obmotana kablovima u fetusnom položaju, zatim kada izlazi iz vode, puže, uspravlja se itd. što u nekoliko scena dočarava čitav tok evolucije čoveka. To je jako lepo, mada ne vidim čemu. Ali, utisak je prijatan jer mi volimo da „prepoznajemo“ - o čemu je pisao još Aristotel. Neki u ovom filmu vide religijske momente, što je upadljivo tendenciozno tumečenje filma. Takvom maštom religiozne (kao i sve druge motive) možete naći i u meteorološkoj prognozi.

***

Film je koštao 100 miliona, a zaradio je 716 miliona dolara. Pored toga dobio je brojna priznanja. Od 206 nominacija osvojio je 124 nagrade, među kojima i sedam oskara: za najbolju režiju, najbolje vizuelne efekte, najbolju originalnu muziku itd.

Na Rotten Tomatoes dobio je 97% pozitivnih kritika. U IMDB dobio je ocenu 8,1 (od 10).

***

Glavna uloga prvo je bila ponuđena Anđelini Džoli, koja je od početka oklevala da je prihvati. Zatim je pristala, ali za dvadeset miliona dolara honorara (umesto 10 do 15 milina koliko obično dobija po filmu). To je za studio bilo previše pa je potražio drugu glumicu. Konačno, ta druga je bila Sandra Bulok, ali za 25 miliona dolara! Studio je mislio da toliko i vredi.

Snadra je odlično odigrala svoju ulogu. Uostalom, nominovana je za oskara. Ali, voleo bih da u pojedinim scenama ovog filma vidim i druge glumice (bilo ih je desetak kandidatkinja) jer me interesuje kako bi ih ona odigrale.

Režiser filma je Alfonso Kuaron, Amerikanac meksičkog porekla. Njegovi filmovi su i Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004), Children of Men (2006). Ovaj drugi je odličan i verovatno ste ga gledali. Dobio je laskave kritike, mada je finansijski propao.

 


Komentari

 • Kevin Garnet said More
  Niste mu isplatili dnevnice!  :x :lol: 9 sati ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Sve su to važne i zanimljive teme.... 3 dana ranije
 • Duca said More
  Hm,  vakcinacija i nuklearke, čini se... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Bez obrazloženja prestao je da se... 4 dana ranije
 • Lazar said More
  Zašto nema novih članaka od Draška... 4 dana ranije

Foto...