Izvor: Tanjug

Ako ste se ikada pitali koliko teži Mjolnir, Torov malj ili kako Kapetan Amerika i Hulk uspevaju da se transformišu, naučnici imaju spreman odgovor.

hulkFoto: Six El Sid / Flickr.com

Pop kultura nije strana čak ni najokorelijim naučnicima. Fizičari i biolozi, fanovi Marvelovog sveta, pokušali su da nekim poznatim strip junacima daju malo naučne "težine".

Tako je Mjolnir, ubojito oružje nordijskog boga groma, bio predmet raličitih tumačenja. Američki astrofizičar Nil deGras Tajson, na primer, procenio je da malj, s obzirom na to da je skovan od jezgra umiruće zvezde, težak koliko i 300 milijardi slonova, tj. 4.500.000.000.000.000 kilograma. S ovim objašnjenjem se, međutim, ne slaže Suvin Mataudu, profesor na Univerzitetu Severne Karoline i stručnjak Istraživačkog centra američke vojske.

"Mjolnir nije napravljen 'od' jezgra umiruće zvezde, već je skovan 'u' njemu", naglasio je on, upućujući na Marvelovo izdanje iz 1991. u kojem "jasno piše da malj teži 1,63 kilograma i da je napravljen od urua, metala koji potiče iz Asgarda, kraljevstva boga Tora.

Prema pisanju sajta Slate, preobraženjem Kapetana Amerike i Hulka zabavio se Sebastijan Alvarado, biolog Stenford Univerziteta, koji smatra da se odgovor treba potražiti njihovim genima i DNK.

Podsetimo: Stiv Rodžers, budući Kapetan Amerika, nije primljen u vojsku, ali je izabran kao zamorče u eksperimentu u kojem mu ubrizgavaju "super vojnički serum" i izlažu "vita-zracima". Kalifornijski istraživač navodi da najnovija naučna dostignuća teorijski omogućavaju epigenetiku, tj. aktiviranje, odnosno deaktiviranje pojedinih gena.

Zahvaljujući postojećim mehanizmima, naučnici bi mogli da stimulišu gene koji kontrolišu mišićnu masu ili količinu kiseonika u krvi. Stivu Rodžersu bi bilo dovoljno da proguta pilulu koja bi, nakon izlaganju vita-zracima, pospešila njegove gene.

Alvarado ima odgovor i na pitanje kako Hulk postaje tako mišićav i zelen. Biolog objašnjava da su radijacije, kojima je Brus Baner, alijas Hulk, bio izložen, isekle njegov DNK koji se rekonstruisao u drugom obliku, što je dovelo do silovite telesne mutacije.

Hulk ponovo poprima ljudski oblik zahvaljujući pomenutoj epigenetici: njegovi geni i Banerovi geni čine dve grupe koje se naizmenično aktiviraju, odnosno deaktiviraju.

Što se zelene boje tiče, ona bi mogla da bude rezultat biliverdina, molekule prisutne u hemoglobinu koja je odgovorna za zelenkastu boju pojedinih kontuzija. Buduću da Baner prolazi kroz spektakularnu transformaciju, njegovo telo bi moglo da bude shvaćeno kao jedna velika modrica - zelene boje.

 

Author: B92

Komentari

 • polux11 said More
  Naljutiće se Kinezi što njihove... 21 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Neka vam uspije,baš lepo!!!!!!!lp 23 sati ranije
 • Baki said More
  Dobar izbor. Kakva je budućnost... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Prvo zabeleženo zapažanje T CRB-a... 3 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Mars je imao aktivno magnetno polje u... 5 dana ranije

Foto...