Iako je nebo u večer 27. septembra bilo uglavnom naoblačeno, na trenutke kroz oblake i između njih, provirio bi Super Mjesec obasjavajući Trebinje. Uhvaćen između oblaka i snimljen običnim digitalcem kroz dva teleskopa (refraktor 75mm, Maksutov 127mm), Mjesec je pokazao različita lica: astronomsko, geološko i morfološko.

Filtrirani snimak pokazuje različitu obojenost površine Mjeseca. Slabi tonovi zelenkaste i crvenkaste boje u detaljima, govore o različitom hemijskom sastavu tla (mineralima). Svijetli i tamni tonovi različitog inteziteta na površini Mjeseca, pored hemijskog sastava govore i o starosti, s time što je područje tamnije, uglavnom Mjesečeva mora, to je starije (rani period, 4,5 do 3,8 milijardi godina). Svjetlija područja su uglavnom nastala udarima manjih planetoida koji su ostavili kratere i iz kasnijeg su geološkog perioda (do prije 100 miliona godina).

Od ponoći do svitanja 28. septembra, zapadno nebo pokriveno gustim oblacima sakrilo je pojavu potpunog pomračenja Super Mjeseca.

eclm2
 

eclm3

 

eclm 1

Pomračenje Meseca (zatmenie Mesiaca) - iz Slovačke

Pomrčina (super) Mjeseca

Pomračenje Meseca - 28. septembra 2015.

Pomračenje Meseca

O pomračenjima Meseca

MESEC I deo (Knjiga o Mesecu)
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži