Tijekom noći sa nedjelje na ponedjeljak predstoji nam potpuna pomrčina Mjeseca. Pomrčina započinje u 02:11 ulaskom Mjeseca u Zemljinu polusjenku i taj je dio pomrčenja pomalo teško zapaziti golim okom. Sat vremena kasnije, u 03:07 Mjesec ulazi u Zemljinu sjenku i započinje pomrčenje jasno vidljivo golim okom. Mjesečev disk u cijelosti ulazi u konus Zemljine sjenke u 04:11. Tada nastupa totalitet pomrčine koji traje sve do 05:23. Izlazak iz Zemljine sjenke biti će u 06:43, a astronomski dio događanja završava u 07:22 kada Mjesec napušta Zemljinu polusjenku. Taj, završni, astronomski, dio pomrčine nećemo vidjeti obzirom će Mjesec zaći na zapadnom horizontu nešto ranije, u 07:08.

pomrcina mjeseca rujan 2015 3

marcela rasonja mjesec
zeleni mjesec pomrcina 16082008

Pune 72 minute provesti će cijeli Mjesečev disk u Zemljinoj sjenci. Tijekom tog vremena trajanja potpune pomrčine Mjeseca on neće potpuno „isčeznuti“ sa neba.

Zbog difrakcije svjetlosti u Zemljinoj atmosferi do Mjesečeve površine ipak dolazi ponešto svjetla. Ovisno o sastavu i stanju onečišćenosti te procesa u Zemljinoj atmosferi njegov će pomračeni disk obično poprimiti zagasito crvenu boju.

Za vrijeme ove pomrčine Mjesec se nalazi na najmanjoj udaljenosti od Zemlje (357.000km) a kako će istovremeno biti i relativno blizu horizonta tako će nam izgledati i ponešto veći te se posljednjih tridesetak godina u svjetskim medijima popularno kaže kako je riječ o „super Mjesecu“.

Do pomrčine Mjeseca dolazi kada se u istoj ravnini, jedan iza drugoga nađu Sunce – Zemlja – Mjesec. Priuštite li si opažanje ove nebeske pojave u ranim jutarnjim satima, svakako pogledajte i prema istočnom horizontu, tamo vas očekuje presjajni planet Venera.

TLE2015Sep28 map1a


Još o ovom pomračenju:
Pomračenje Meseca - 28. septembra 2015. 

Kako dolazi do pomračenja i druge zanimljivosti o tome:
Pomračenje Meseca

O pomračenjima korz istoriju i predanja:
O pomračenjima Meseca

Prvi deo knjige o Mesecu:
MESEC I deo


 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka