Baxter osmatrac65

Svakih 26 meseci Mars uđe u opoziciju prema Suncu. To znači da se posmatrano sa Zemlje Mars nalazi na suprotnoj strani od Sunca (pa je poredak ovaj: Sunce – Zemlja – Mars). Takav položaj Marsa je vrlo pogodan za njegovo posmatranje jer je tada on blizu Zemlje, izdiže se visoko na nebu, a sem toga tokom cele noći je sa nama. 

mars v2

Ove godine Mars će ući u opoziciju 8. decembra u 18:36. U trenutku opozicije Mars će od naše planete biti udaljen 81,4 miliona kilometara. Za Mars to je prilično blizu, mada ne spektakularno. Avgusta 2003. godine primakao nam se na svega 55,758,006 kilometara. Bliže od toga bio nam je 57.617. godine pre nove ere. Tada je rastojanje iznosilo 55,718 miliona kilometara. A sledeća opozicija je u januaru 2025. 

Za vreme ovogodišnje opozicije Mars će sijati magnitudom od -1,9 što je samo 0,6 magnitude slabije od sjaja Jupitera. 

Mapa

Neće biti nikakav problem da Mars uočite na nebu, ipak reći ćemo da ćete ga naći u sazvežđu Taurus. Ako vam loše vreme bude smetalo da pogledate Mars u trenutku njegove opozicije, ne očajavajte. Neće se on dramatično promeniti još nedeljama, tako da imate vremena i možete sačekati noć bez oblaka za posmatranje ove planete. 

opozicija

opozicije1x1Budite strpljivi i uporni tokom posmatranja. Povremeno atmosfera ume da se dobro stabilizuje i pročisti i tada se u okularu teleskopa ukaže kristalna slika. Posmatrajte bar jedan sat Mars i čekajte te trenutke. Možda ćete tada zapaziti Marsovu polarnu kapu (nežno belu tufnicu) , možda uspete da vidite vulkan Olympus Mons – što bi bilo fenomenalno. To je najviša planina u Sunčevom sistemu i na njoj žive Marsovi bogovi (poput starogrčkih na Olimpu). Naravno sve zavisi od vaše upornosti, od prozračnosti neba i teleskopa kojim posmatrate. Ali i od sreće. Svakih nekoliko godina na Marsu se dogode globalne oluje kada se cela planeta presvuče crvenkastom prašinom te se ni jedan detalj na njemu ne može videti. Imajte na umu da Mars rotira i da jedan njegov dan traje 24,6 sati što vam omogućava da tokom više posmatranje pređete preko cele površine ove susedne planete. 

Mars to, 8. decembra izlazi u15:32:50, a zalazi u 07:27:25.

Inače, istog dana, 8. decembra, Mesec će da okultira Mars o čemu smo pisali OVDE.  

 


Komentari

 • Liv said More
  ... 16 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 1 dan ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 2 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka