Baxter osmatrac65Najstarija okultacija Marsa Mesecom za koju znamo je ona koju je zapazio Aristotel. Ne zna se tačno koje godine se ona desila, ali Aristotel je živeo od 384. do 322. godine stare ere. To je, dakle, bila najstarija okultacija, a u četvrtak, 8. decembra 2022. desiće se najnovija. 

Tog dana će Mars biti u opoziciji, a Mesec pun. Obično se kaže: kad je neko telo u opoziciji tada je i najbliže posmatraču, ali to nije baš sasvim tačno, jer na rastojanje dva tela utiče i oblik i orijentacija orbite svakog od njih. Mars je Zemlji bio na najmanjem rastojanju u noći između 30. novembra i 1. decembra i tada je to rastojanje iznosilo 81,5 miliona kilometara. 

Mars Occultation Map Dec 2022Sky&Telescope

Mars Occultation Map EU Dec 2022Mi smo na kraju događaja

Okultacija će se videti samo sa pojedinih područja planete i to iz većeg dela severne Amerike, iz severnog Meksika, većeg dela Evrope i severne Afrike.

MO1

Početak okultacije.

MO2

Kraj. Mars izlazi sa druge strane Meseca.

Što se nas tiče, moći ćemo da odgledamo celu predstavu – u teoriji. Ako ne bude oblačno, prelaz Meseca preko Marsa će početi u 6 sati i 9,5 minuta na visini od 11 stepeni od horizonte što i nije neka visina. Ali vremenom će se i Mars i Mesec sve više približavati horizontu, i finalnu scenu će nam sigurno pokvariti sve što se sa tla izdiže: drveće, zgrade, planine, trava… jer tada će se ovaj par nebeskih tela već opasno približiti horizontu (biće na svega 3 stepeni od njega). Sem toga, Sunce tog dana izlazi u 7 sati i 6,5 minuta pa će čitav horizont početi da se rumeni od Sunčevih zraka. 

PutanjaOkultacije

Putanja Marsa iza Meseca

Poželjno je da čitav događaj posmatrate dvogledom ili još bolje teleskopom kada ćete moći da vidite i sam nestanak Marsa iza Meseca što je lep trenutak. 

Nekoliko podataka za Mesec 8. decembra

Pun, star 14,8 dana

  • Rastojanje od Zemlje 400171 km
  • Izlazi 15:53:39
  • Zalazi 07:31:38
  • Altituda 03stepena 47 min 13,7 sec

Sunce 8. decembra izlazi u 07:06:37

Podaci prema SkySafari 6 Pro.

Okultacija
Reč okultacija dolazi od latinske reči occultatio i znači "skrivanje". U astronomiji ta reč se koristi za fenomen kada neko nebesko telo zađe iza drugog, većeg tela (skrije se iza njega). U okultacije spadaju i tranziti i pomračenja. Reč tranzit se koristi za pojavu kada prividno znatno manje telo prelazi ispred znatno većeg tela.

 

 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...