Baxter osmatrac65Nebo je divno ovih noći za posmatranje. Većina planeta koje su se pre nekoliko meseci nalazile na dnevnoj strani naše planete, sada se lepo mogu videti od ponoći pa do zore.

Planete

Tu je Pluton, planeta patuljak, koji izlazi pola sata pre 19 sati, a zalazi rano zorom. Samo za Pluton vam treba baš dobar teleskop da biste ga videli. Idemo dalje.

Saturn

Saturn je hit ovih noći jer je pre neki dan ušao u opoziciju pa nam je ne samo blizu nego je tu na nebu preko cele noći. On izlazi ovih dana oko 19:30, a zalazi sledećeg dana u 05:30. Sem toga i njegovi prstenovi su se lepo namestili pa se dobro vide čak i manjim teleskopom. Sam Saturn, naravno vidi se i golim okom.

Sledi Neptun koji izlazi nešto pre 21 čas i ostaje na našem nebu tokom cele noći pa i dalje sve dok se ne izgubi u sjaju Sunca. Samo za Neptun vam treba teleskop ili bar solidan dvogled.

Jupiter je u odličnom položaju za posmatranje. On izlazi nešto posle 21 sat i zalazi sutradan kada Sunce već odskoči nad horizontom. Ako ga posmatrate teleskopom prebrojte njegove pruge i ne zaboravite da vidite njegove velike satelite

Mesec ima svoje kretanje. On obleće našu planetu i po nebu prelazi znatno brže nego planete. Ovih noći samo će ometati svojom sjajem pogled na nebeske objekte.

Uran izlazi sat i po pre ponoći samo da biste ga videli treba vam teleskop

Mars je na noćnom nebu malo pre ponoći a zalazi posle 14 sati. Odličan je za posmatranje i nemojte da ga propustite.


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka