Ne, ne nije riječ o nogometu, iako ima veze s loptama, velikim loptama..

nebo planeti lipanj2022

Kako smo već najavili, na našim velikim ranojutarnjim ekranima pod zvjezdanim nebom upravo je u tijeku četvrtfinale rijetkog planetarnog događanja. Akteri  se strpljivo pripremaju i namiještaju za igru. Sat, dva prije izlaska Sunca u prigodi smo vidjeti sve planete Sunčeva sustava poredane jedno iznad drugog linijom ekliptike, ravninom u kojoj orbitiraju oko naše zvijezde. 

Prvi na scenu dolazi Pluton (23:20), no on nije vidljiv bez uporabe velikih teleskopa te nam za ovu prigodu i nije zanimljiv. A sjećate se i da je na jednoj, sad već davnoj (i sramotnoj), astronomskoj konferenciji izgubio status planeta. Saturn izlazi u 00:33, njega bez problema uočavamo na nebu iako ne brilijira sjajem.  

Sat vremena kasnije na scenu stupa Neptun (01:39), njega ne možemo vidjeti golim okom bez pomoći dalekozora. Sjajan dvojac, Jupiter (izlazi u 02:00) i Mars (izlazi u 02:20), lako je uočiti jedno blizu drugog. Uran i Venera izlaze na horizontu s svega devet minuta razlike, doslovce pa sljubljeni jedno uz drugo. Ipak Uran je nevidljiv golim okom  (nekada se za one koji su okom ipak vidjeli Uran govorilo kako imaju oko sokolovo) dok Venera blješti poput malog nebeskog reflektora. „Oko sokolovo“ izlazi u 03:31 a zvijezda Danica, Zornjača u naravi planet Venera u 03:40.

Planet najbliži Suncu, Merkur, izlazi na horizont ranojutarnje zvjezdane pozornice u 04:25. Obzirom se u to vrijeme nebo već dobrano razdanilo teško ćemo ga uočiti okom nisko iznad linije horizonta. U narednim danima on će biti sve sjajniji i izlaziti će ranije te ulazi u krug lako vidljivih planeta bez upotrebe tehničkih pomagala. Uostalom, pogledajte i sami, ilustracija koju donosimo u opremi članka pomoći će u orijentaciji i prepoznavanju tko je tko od igrača ovih svemirskih veliiikih lopti. Sve ovo uvertira je u ranojutarnje centralno-nebesko događanje 24. lipnja.

Sunce nam izlazi u 05:17, jutarnje rumenilo ne ostavlja nam previše vremena za pogled na sve planete Sunčeva sustava u jednom kadru i u isto vrijeme. Svi podaci su izračunati za lokaciju Vidulini (centralna Istra), drugdje u široj okolini oni se neznatno razlikuju. 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 14 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka