Imali smo sreće da nas je vrijeme poslužilo vedrim nebom. Pojava se mogla posmatrati više od jednog časa do zalaska planeta iza niskih brda. Pored ovih planeta još su kroz teleskop pogledani sjajni Mjesec i crvenkasta planeta Mars pa se posmatranje odužilo. 

Ovako bliski susret ovih planeta na noćnom nebu posljednji put desio se prije oko 800 godina, a naredni je za oko 400 godina. 

Interesovanje pojedinaca koji nemaju optičku opremu za posmatranje ove rijetke pojave, a koji su nas telefonom kontaktirali, kao i interesovanja lokalnih medija - bio je razlog ovog na brzinu organizovanog posmatranje pa su ljubitelji astronomije u Trebinju imali priliku (jedini u Srpskoj) da kroz teleskop posmotre konjukciju velikih planeta nisko na jugozapadnom nebu  u sazviježđu Jarca.

Zbog ‘virusofobije’ nije se očekivala veća posjeta pa se koristio jedan manji teleskop refraktor (75/600mm) sa vrlo dobrom optikom. 

Posjeta zainteresovanih ljubitelja je bila veća od očekivanja pa je više od  70 ljudi i djece bacilo pogled na susret planeta. Najvažnije da su djeca bila zadovoljna.

 Slike iz Trebinja 21.12.2020.

KoJuISa 03

KoJuISa 11

 

POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA




Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka