Imali smo sreće da nas je vrijeme poslužilo vedrim nebom. Pojava se mogla posmatrati više od jednog časa do zalaska planeta iza niskih brda. Pored ovih planeta još su kroz teleskop pogledani sjajni Mjesec i crvenkasta planeta Mars pa se posmatranje odužilo. 

Ovako bliski susret ovih planeta na noćnom nebu posljednji put desio se prije oko 800 godina, a naredni je za oko 400 godina. 

Interesovanje pojedinaca koji nemaju optičku opremu za posmatranje ove rijetke pojave, a koji su nas telefonom kontaktirali, kao i interesovanja lokalnih medija - bio je razlog ovog na brzinu organizovanog posmatranje pa su ljubitelji astronomije u Trebinju imali priliku (jedini u Srpskoj) da kroz teleskop posmotre konjukciju velikih planeta nisko na jugozapadnom nebu  u sazviježđu Jarca.

Zbog ‘virusofobije’ nije se očekivala veća posjeta pa se koristio jedan manji teleskop refraktor (75/600mm) sa vrlo dobrom optikom. 

Posjeta zainteresovanih ljubitelja je bila veća od očekivanja pa je više od  70 ljudi i djece bacilo pogled na susret planeta. Najvažnije da su djeca bila zadovoljna.

 Slike iz Trebinja 21.12.2020.

KoJuISa 03

KoJuISa 11

 

POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA
Dodaj komentar


ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka