Popularizacija nauke je u nekim zemljama važna. U mnogim drugim nije.

Aerial View of Launch Complex 39
Zgrada Nase

Zašto se u nekim zemljama nauka popularizuje? Za to ima više razloga, a navešću dva za koja mislim da su osnovna. I za primer ću uzeti Nasu zato što je ona tematski najbliža našem sajtu, ali isto je i sa svim drugim organizacijama u SAD, sa univerzitetima, institutima, vojskom, opservatorijama itd.

Dakle, Nasa dobija sredstva za svoje projekte iz budžeta države, a na osnovu preporuke predsednika SAD i odluke američkog Kongresa. Ali u Kongresu ima i onih koji smatraju da se pare uložene u svemirska istraživanja mogu pametnije iskoristiti na Zemlji. Kongresmeni vode računa o brojnim interesima, pa tako i o interesima svojih glasača. Ako glasači žele da Nasa i dalje istražuje svemir… jasno je.

Evo malo više o tome.

A šta je sa Vidojevicom? Pa njoj ništa ne zavisi od javnog mnjenja i zato je ona za javno mišljenje nezainteresovana i može da nađe neograničen broj razloga zašto nije zgodno da joj neko dođe u posetu.

A kada jednog dana Vidojevici novac bude zavisio od javnog mnjenja tada će tehnički posmatrač na opservatoriji od zore, sa širokim osmehom dočekivati posetioce i na srpskom i engleskom jeziku ih obaveštavati o svemu što njih o opservatoriji bude interesovalo.

Da li će doći taj dan? Pa ako ne dođe, to će biti samo zbog toga što će do tada Vidojevica prestati da radi. Vidojevica već sada nema dovoljno para i ona ne radi punim kapacitetom. Nedostaje još bar još jedan posmatrač i put do Stanice, a vrlo brzo će joj nedostajati sve nove tehnologije koje se pojavljuju, a koje prosto gutaju pare.

Jednog dana, za pet ili 15 godina neki ministar će listati konkursne projekte i pitati se na glas: - Šta Vidojevica? Gde je to Vidojevica i je l uopšte ide tamo neko? I kakva je korist od nje? I koliko to ona para traži? Pa bolje nam je da te pare uložimo u izgradnju akvarijuma na Kalemegdanu, nego da ih sipamo u tu Vidojevicu. Akvarijum će povećati turističku ponudu Beograda, imaćemo više turista, zarađivaćemo. Sem toga, narod voli da gleda ribice i meduze u akvarijumu!

Naravno, drukčije bi bilo da Vidojevica ima javnost na svojoj strani - i ako se Vidojevica već danas ne potrudi da poboljša svoj odnos sa javnošću, kasnije za to više neće ni imati prilike.

A postoji i drugi razlog zbog kojeg je Nasa otvorena za javnost: zbog toga što zna da američki narod ima pravo da je poseti, kao što ima pravo i da razgleda Belu kuću, nosač aviona, lansirnu rampu itd. Jasno je da se posete organizuju na taj način da one ne ugrožavaju normalan rad Nase, predsednika države, armije i lansiranje. Ali narod ima pravo da nešto vidi.

Zašto su one predivne fotografije svih Nasinih misija public domain tj. sve su u javnom vlasništvu (sigurno da postoje neki retki i opravdani izuzeci)? Pa zato što postoji zakon po kome su radovi savezne vlade SAD i njenih agencija u javnom vlasništvu. A Nasa je jedna od vladinih agencija. Eto zato.

A imamo li mi, ovde u Srbiji, neka prava kada se radi o Vidjovici? Ili je Vidojevica privatno vlasništvo pa poseta opservatoriji zavisi isključivo od dobre volje vlasnika?

VidojevicaSAD 
Astronomska stanica na Vidojevici

Može li se na Vidojevicu? Paaa…

Odgovor g. Sekulića na članak \"Može li se na Vidojevicu?\"

Vidojevica: odgovor na odgovor

Dve priče sa analizom - povodom pravilnika o posetama AS Vodijevici


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...