bg img

Priča 1. Dramatična naučno-kriminalistička priča sa neverovatnim obrtom

Ponoć se bliži, dva bandita se spremaju na posao. Jedan vrši poslednje pripreme pa proverava:

- Patike – tu su,
- Crna majica – tu je,
- Kapa – tu je,
- Rukavice – tu su,
- Šrafciger – tu je.

- Stani, stani – poviče njegov kolega – stani, akcija se obustavlja!

- Što? - Zgranuto pita prvi

- Pa evo vidi i sam. Evo čitaj: na Vidojevicu možemo samo ako se najavimo najmanje mesec dana ranije. U suprotnom zovu policiju! Evo, još su boldovali ovo što je važno. Nema šta, jasno je, bez dozvole ne može se gore.

- Uuuu, majku mu… uf, uf, dobro je što si to pročitao, inače bismo išli zabadava. A baš mi se malo išlo da tamo razbijam stvari, a hteo sam i jedan teleskop da uzmem, za sestrinog malog, nisam mu ništa kupio za rođendan….

- Pa jeste, lepo bismo se proveli, znaš tamo je vazduh divan. A i meni se baš malo divljalo! Štete što je zabranjeno. Trebali smo pisati molbu prošlog meseca, možda bi nas pustili.

- Da, da…. Šta ćemo sad? Već smo se spremili.

- E, znaš šta? Idemo u poštu ili banku. Evo na sajtu pošte ne pišu nikakve zabrane. A evo, u banku nas čak i pozivaju da dođemo.

- Pravo veliš, idemo u banku!

I tako se na kraju sve lepo svršilo.

bg2

Priča 2. Psihoanalitički triler!

(nije preporučljivo za mlađe od 60 godina)

Razgovaraju dva astronoma amatera. Jedan je mlad momčić od 16 godina, drugi čovek u kasnom zrelom dobu. Kaže momak:

- Mogli bismo konačno da odemo na Vidojevicu, da vidimo novu opservatoriju i veliki teleskop. Čuo sam da je divan. Razmišljam da se upišem na astrofiziku i baš bih voleo da vidim kako je u jednoj velikoj opservatoriji.

- E pa, - reče mu stariji – ne može! Ne možeš ti tek tako tamo da baneš. Moraš da im pišeš najmanje mesec dana unapred i zamoliš da ti daju odobrenje da tamo ideš. Pa onda ako dobiješ odobrenje uprave onda možeš da ideš. Razumeš?

- Ali kako to, pa čitao sam na Internetu, u druge opservatorije u svetu možeš da ideš i ne treba ti nikakvo odobrenje. Postoje termini za posete i to je to. Jedan moj drug je bio lane u Cernu. Moja starija sestra bila je u Nasi na Floridi. Zašto mi ne bismo mogli da idemo na Vidojevicu?

- E još si mald, zelen i neuk. Vidi, kad bismo tamo otišli ovako nenajavljeno, moglo bi se desiti da poblesavimo od velikog uzbuđenja i da sve tamo polomimo u napadu bezobrazluka. Razumeš? E zato su neki pametni ljudi to shvatili pa su napisali poseban pravilnik. Njima tamo treba mesec dana da se pripreme za nas u slučaju da počnemo da lupamo i sečemo drveće. Razumeš sad?

- Da, da, sad mi je jasno.

main 900

Analiza:

Za koga je napisana stranica o posetama na sajtu AS Vidojevica? Pa to nije sasvim jasno. Ako je za ljubitelje astronomije, a oni žive u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu... onda je ona sasvim pogrešna. Jer pravilo lepog ponašanja kaže da se ljubiteljima astronomije ne preti zabranama, policijom itd. Bar je tako u kulturnim zemljama - primera za to ima bezbroj. Tamo se ljubiteljima astronomije lepo i kulturno objasni zašto nešto ne može, a zašto nešto može. I još ih rado, veoma rado pozivaju: napišu da je to "must-see destination." (tako pišu za radio teleskop Parks)

Da li lopuže čitaju sajt AS Vidojevic? Ne!

Da li će ih pokolebati taj sajt u vršenju njihovih krađa? Ne!

Da li ljubitelji astronomije čitaju sajt AS Vidojevice? Da!

Da li će ih taj sajt pokolebati da odu na Vidojevicu? Da!

Zašto? Pa znate, neprijatno se osećate tamo gde vam prete policijom i gde vam stavljaju do znanja da su neka ponašanja zabranjena. Naravno da su neka zabranjena, recimo nećete otići kod prijatelja i polupati mu nameštaj samo zato što nije nigde napisao da je to zabranjeno. U poseti podrazumeva se vaše lepo ponašanje (a policija ne vam svakako ne gine ako se suviše loše ponašate).

Sem toga, čemu taj rok od najmanje mesec dana za molbu da se dobije dozvola za posetu? Razumem tako nešto kada želite da posetite npr. zatvor, ili neki vojni objekat jer su posete tim objektima regulisane posebnim zakonima i drugim propisima. Ali voleo bih da znam kakve to pripreme od mesec dana zahteva neka poseta izletnika koji bi hteo da pogleda zalazak Sunca sa naše najveće astronomske stanice i da se za uspomenu slika ispred opservatorije?

Nego, da ne pišem preopširno, verujem da znam otkuda takav stav AS Vidojevice i imam izvesno razumevanje za njega. Ali o tome ću u posebnom članku, verovatno sutra.

 


Može li se na Vidojevicu? Paaa…

Odgovor g. Sekulića na članak \"Može li se na Vidojevicu?\"

Vidojevica: odgovor na odgovor

NASA i Vidojevica - dva pristupa javnosti


 


Komentari  
Aleksandar Zorkić
0 #4 Aleksandar Zorkić 07-09-2017 10:47
Citat Igorr:
..... Zamislite situaciju da neko drugi (ne jedan, nego dosta njih) ima moc da vam pokuca na vrata u bilo koje vreme u vasem danu u vremenu od recimo 8h uvece do podneva sledeceg dana. ....

Pa nije baš tako. Pre svega niko i ne očekuje da opservatorija prima goste kad kome dune u glavu. Zato se lepo napiše: ASV je za posetioce otvorena od - do (recimo: od 16 do 19 sati, petkom), ili recimo na kraju neke smene. Sem toga nije za svaku posetu potrebno otvarati same zgrade opservatorija. Većina posetilaca bi se zadovoljila samo time da se slika ispred opservatorije. Sem toga, sa opservatorije se ne vrše posmatranja baš svake noći jer je nebo često pokriveno oblacima. Broj vedrih noći je mali, pogotovo u jesen i zimi. Leti su noći kratke pa su i posmatranja ograničena na skoro duplo manje sati. Sem toga, na ospervatorji ne radi uvek samo jedan radnik, bude ih povremeno i više. Sem svega toga ni druge opservatorije nemaju zaposlenog turističkog vodiča koji dobija platu za razgovor s turistima, pa ipak posete funkcionišu. I tako dalje. U svakom slučaju ne postoji opravdanje za grub i ohol način obraćanja ljubiteljima astronomije.
Igorr
+5 #3 Igorr 06-09-2017 23:23
Tako je. Covek spava 8 sati, preko noci radi i kad se oduzme vreme za svakodnevne obaveze ostanu mu jos 4-6 sati u kojima treba da se pripremi za sledecu noc ili sta god drugo. Zamislite situaciju da neko drugi (ne jedan, nego dosta njih) ima moc da vam pokuca na vrata u bilo koje vreme u vasem danu u vremenu od recimo 8h uvece do podneva sledeceg dana. Kazem ponovo, a evo i dokaza,
https://web.archive.org/web/20160419185827/http://vidojevica.aob.rs:80/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=27
ljudima je ocigledno do**izdilo da objasnjavaju lepim.
2016. godine je na njihovom sajtu sve bilo objasnjeno uljudno pa ja vas sada direktno pitam, sta mislite zasto su morali da promene stil pisanja?
Aleksandar Zorkić
-1 #2 Aleksandar Zorkić 06-09-2017 10:16
Ma nee, AS Vidojevica je ozbiljna organizacija i ne radi po takvim principima. A operativac na Vidjoevici sigurno ne spava 15 sati na dan.
Igorr
+6 #1 Igorr 06-09-2017 08:46
Lepo je covek napisao da danju spava i da ne moze da prima posete najvise zbog toga a Vama i dalje nije bas najjasnije. Verovatno im je do**zdilo od lepog objasnjavanja pa napisali tako jer je karakteristika nas srba da imamo malo obzira za druge.
Dodaj komentar