Nimalo nalik na MI 24 ali ipak pravi helikopter za Mars

mars helikopter

U Kennedyjevom svemirskom centru na Floridi traju užurbane pripreme za lansiranje NAASAine misije MARS 2020 ka crvenom planetu. Upravo ovih dana završena je implementacija malog helikoptera na rover, provjerene su sve veze i čini se kako je helikopter spreman za svoja „skakutanja“ po Marsu.  Perseverance rover uvelike je nalik svom prethodniku (MSL), razlike postoje i ogledaju se u instrumentima, opremi, dimenzijama, znatno povećanoj masi i glavnom zadatku . Ovaj rover ima za cilj traganje za životom. Lansirni prozor počinje 17.07. a završava 05.08. Ma kojeg dana u ovom periodu da poleti na Mars će sletjeti 18.02.2021. (na obljetnicu otkrića Plutona, ali i rođendan moje kćerke, Marine). 

Marsov helikopter ima masu nepuna dva kilograma, zasnovan na „cubesat“ arhitekturi gradnje omogućiti će nam po prvi puta u povijesti astronautike da Mars vidimo u kontroliranom letu iz ptičje perspektive. Zbog malenih dimenzija i ograničenja u svezi s time njegovi tvorci se nadaju da će uspjeti ostvariti barem nekoliko kratkih polijetanja do visine od par desetaka metara i do par stotina metara u daljinu. 

Helikopter nije bio izvorno planiran u sklopu ove misije. Obzirom se male, jednostavnije, jeftinije letjelice sve više etabliraju kao itekako značajan dio svemirskih istraživanja, koje mogu pružiti dodatne benefite počinje biti praksa da one budu sastavni dio većeg projekta. U planu su i rojevi malih letjelica kao zasebne a opet kompatibilne misije. Neovisno bude li Mars Helikopter manje ili više uspješan, ili možda i neuspješan u narednim Mars misijama nije nerealno očekivati nasljednike, nove helikoptere, jedrilice, balone, avione...

mars rover 2020 NASA integracija12 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • dragant said More
  Gubljenje vremena ovo predavanje. Na... 19 sati ranije
 • selena said More
  To je atmosferska pojava, a atmosfera... 4 dana ranije
 • gost1 said More
  odlicno...covek je nula, nista bitno za... 4 dana ranije
 • gost1 said More
  hvala 4 dana ranije
 • Jovan said More
  Koliko je meni poznato, temperatura... 5 dana ranije

Foto...