Dugo najavljivano probno paljenje raketnog motora na poligonima Promontori, u Juti, planirano za sâm kraj avgusta, završeno je neuspehom. NASA i njen glavni kontraktor kada su u pitanju raketni motori, ATK Space Systems[1], najavljivali su u medijima da je konačno dovršen raketni buster na čvrsto gorivo, predviđen da pokreće prvi stepen buduće rakete za Mesec, Ares I. Radi se o petosegmentnom razvojnom motoru DM-1, dugačkom impresivnih 47 metara, koji će proizvoditi tri četvrtine temperature koja vlada na Suncu, i čijih će 3,66 metara prečnika pri lansiranju stvoriti potisak od 1.365 tona. To je ekvivalentno sili od 22 miliona konjskih snaga, što proizvodi 25.885 trkačkih bolida Formule 1.

ares_1_200

Developmental Motor 1 (DM 1) čeka jutro da bi bio uključen i time dokazao da je spreman za probno lansiranje Aresa I-X.

Kliknite na fotografiju

Na poligonu, motor je postavljen u horizontalnu poziciju na specijalne nosače do sada podešene za ispitivanje četvorosegmentne konfiguracije motora spejs šatlova. Performanse je konrtolisalo 650 senzora, i oni su prilikom probnog paljenja 27. avgusta registrovali određene anomalije. Zato je sledeće statičko testiranje već zakazano za 10. septembar, na istom mestu. Cilj testa je merenje potiska, kontrola upravljanja mlazom, i precizna akustička i vibraciona merenja.

ares_2_200

Raketni motor prvog stepena Aresa I će stvarati za 24% veći potisak od šatlovog pojedinačnog bustera na čvrsto gorivo. U prvom planu se vidi pokretni izduvnik velikog prečnika, što bi trebalo da znatno unapredi ukupne performanse motora. Proizvođač motora je poznati ATK.

Kliknite na fotografiju

 

ares_3_200

Inženjeri, finansijeri, novinari i šačica gostiju posmatra izvlačenje prvog raketnog motora DM 1 iz specijalnog kućišta za transport. Sa nestrpljenjem se isčekuje start motora. Probni rad je trebalo da traje 200 sekundi.

Kliknite na fotografiju



[1] Na nesreću, oni su i najveći proizvođači civilne i vojne municije na svetu. Američka vojska otkupljuje 70% svega što proizvedu, a proizvode sve: raketne motore, laserske sisteme, laku i tešku municiju, strateške i „odbrambene" rakete i sisteme, itd. Od Zalivskog rata beleže rast zarada od 30%.

 

Još o Aresu

Bog rata konačno dobija motore

NASA je odlučila da odreši svoju kesu bez dna: Potpisala je ugovor težak $2,1 milijardu zelembaća sa firmom iz kalifornijskog Kanoga Parka, „Pratt & Whitney ...

Raketa na trusnom tlu

14 авг 2009 ... Snažno podrhtavanje koje preti da rastrgne Ares I, raketu od koje Nasa očekuje da će jednog dana poneti ljude na Masec i Mars, ...

Šatlove smenjuje ORION

Novi brod će iznositi u orbitu nove rakete nosači Ares 1 i Ares 5. Ares 1 će iznositi osnovni deo broda, a Ares 5, međustepen za ubrzazanje na let ka Mesecu .


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...