progres39_dolazak
Progres M-07M ulazi u završnu fazu pristajanja na ISS

Ruski bespilotni teretnjak Progres M-07M uspješno se jučer u 13:58, po našem vremenu, spojio s velikim modulom Zvezda na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Manevri prilaza i spajanja Progresa  protekli su bez problema, za razliku od njegovog prethodnika u lipnju. Iz NASA-ina kontrolnog centra u Houstonu, Rob Navis samo je kratko komentirao „Docking confirmed“. Bilo je to 39-to po redu spajanje Progresa s ISS-om. Aktualna posada ISSa tkz. Ekspedicije 24 u sastavu; zapovjednik

Alexander Skvortsov te članovi Mikhail Kornienko, Fyodor Yurchikhin, Tracy Caldwell Dyson, Doug Wheelock i Shannon Walker jučer kasno navečer otvorili su vrata teretnjaka a danas i sutra očekuje ih pretovar preko dvije i pol tone namirnica, vode, zraka, goriva i drugih potrepština potrebnih za nesmetan rad postaje i astronauta u njoj.

progres39_prilaz
Progres M-07M nekoliko trenutaka prije spajanja snimljen kroz prozor ISSa

Progres M-07M lansiran je u petak s raketodroma Baikonur. Sada se na ISSu nalaze spojena dva Progresa i dva pilotirana svemirska broda Sojuz. Do kraja godine još će jedan bespilotni Progres pristati na ISS. U međuvremenu biti će poprilično prometno u svemiru.

Skvortsov, Kornienko i Dyson 23. rujna napuštaju ostatak ekipe nakon pola godine provedene u svemiru i vraćaju se na Zemlju. Petnajstak dana kasnije (09. listopada) ruskim Sojuzom na ISS dolaze tri nova astronauta; Scott Kelly, Alexander Kaleri i Oleg Skripochka koji će zajedno s Yurchikhinom, Walkerom i Wheelockom kao novim zapovjednikom činiti Ekspediciju 25. Četrdeseti po redu opskrbni brod za ISS lansirati će se 27. listopada a na Postaju će pristati dva dana kasnije. Već 01. studenog, po važećem redu vožnje, put ISSa krenuti će sedmero američkih astronauta s raketoplanom Discovery kojemu će to biti zadnji let u svemir. Neka od ovih događanja moći ćemo iz naših krajeva promatrati golim okom na noćnom nebu.

Sve vesti o Međunarodnoj svemirskoj stanici

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...