MHI prvi letovi

Ingenuity nas je napustio 

Drugi po redu od velikih rovera na Marsu (Perseverance) pristigao je na tlo crvenog planeta početkom 2021. Dva mjeseca kasnije (IV/2021.) na svoju je kratku test misiju poletio skoro pa ne-željeni putnik mali helikopter naziva Ingenuity. Prva je to letjelica van Zemlje koja je doslovce letjela nebom drugog nebeskog tijela. Prema planu (u kojeg nije vjerovalo puno ljudi, uključujući i autora teksta!) trebao je obaviti pet kratkih letova iz kojih bismo zaključili kakav je to „eter“ na Marsu. Ingenuity je u misiju Perseverance dodat doslovno u zadnji moment. Dobar postotak ljudi uključenih u ovu misiju nije baš blagonaklono gledao na ovu kutiju veličine dvije role toalet papira. Implementacija helikopetra  zaista je usložila primarnu misiju rovera Perseverance. Stvarnost se je i ovaj put pokazala kao bolja od najluđe mašte znanstvenika i tehničara.

MHI mars

Helikopter na Marsu preživio je gotovo tri godine u operativnom stanju. Sedamdeset i dva leta bila su uspješna, pritom je u zraku boravio preko dva sata i prešao preko sedamnaest kilometara udaljenosti. Ni najveći optimisti nisu očekivali da će ovaj mali robot, letač, ovoliko poživjeti. Njegov rad, rezultati i prikupljena iskustva toliko su dobri da će utjecati na bezmalo sve buduće misije ka Marsu. Čini se kako naredne misije neće biti bez nekog oblika Marsovskog letača (helikopter, motorna jedrilica, avion, balon-sonde..).

MHI elisa 18012024

NASA je 25.01.2024. objavila kako je Ingenuity završio svoju misiju. Posljednji let kojeg je robot izveo 18.01.2024. doveo je do oštećenja jedne elise, vjerojatno i više njih. Usljed prekida pa ponovne uspostave komunikacije pristigle su i fotografije s helikoptera na kojoj se vidi kako najmanje jednoj elisi nedostaje četvrtina materijala. Ne zna se uzrok, radi li se o zamoru materijala, bočnom slijetanju pri kojem su elise dotaknule tlo ili je pak prilikom slijetanja elisama zakačen kamen ili dio relejefa.  Ingenuity je i na zadnjem letu (06.01.2024.) imao problema u letu, jesu li već tada stvari krenule po zlu izgleda da nećemo uspjeti saznati. Za one kojima mašta golica sive stanice, ha, tko zna, možda se sudario s nekom tamošnjom pticom?! 

Kako bilo da bilo, prvi Marsovski helikopter više nije u letnom stanju. Zbogom i hvala Ingenuity! U enciklopedijama naše buduće civilizacije na Marsu ovaj će mali stroj biti svojevrsni „Faust Vrančić“, prvi od svoje vrste.

No je li zaista kraj, baš kraj? Hmm, hajmo maštati; Elektronika, radiokomunikacije, fotonaponski paneli, baterije, senzori, kamera i dalje rade. Kad se Perseverance udalji i dalje će postojati opcija mogućnost komunikacije s helikopterom. Hoće li ekipa inženjera dobiti dozvolu i pokušati ponovo zavrtiti elise pa ma što se nakon toga dogodilo vidjeti ćemo. Osobno bih to napravio iako u teoriji nema šanse da se ovako oštećen podigne u zrak. Nikad neznamo, svjetovi oko nas puni su iznenađenja i opasnosti.

Milijune dolara koštao je ovaj helikopter, to je mala cijena naspram kompletne promjene naše paradigme mogućnosti letenja u atmosferi Marsa!

MHI blok shema

 

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...