Zvijezda repatica je s nama nakon zalaska Sunca!

Tijekom narednih nekoliko dana na našem nebu, iznad zapadnog horizonta, nepunih sat vremena nakon zalaska Sunca vidljiv je komet Tsuchinshan-ATLAS (C/2023 A3). Komet je lako uočljiv na našem nebu dalekozorom i fotoaparatom, mobitelom. 

komet C2023 pozicija

Još prije nekoliko tjedana bilo je očigledno da bi nas ova nebeska lutalica mogla ugodno iznenaditi svojom pojavom. Sada se to upravo i događa. S naših prostora komet C/2023 A3 postao je uočljiv astronomima pred samo koji dan, kao veliki izazov za opažanje i snimanje. No kako se njegova trajektorija spram Zemlje radikalno mijenja svakog dana to je sada postao objekt vidljiv i golim okom. 

Astronomi iz regije su ovog vikenda imali problem za uočavanje i snimanje. Od nedjelje navečer svjedočanstva o vidljivosti zvijezde repatice golim okom nedugo nakon zalaska Sunca učestala su. 

Nitko ne može s sigurnošću tvrditi što nas očekuje narednih večeri nad zapadnim horizontom. Komet je tu, na našem nebu, pogledajmo ga zajedno nisko na zapadu. Golim okom trebao bi biti vidljiv 45min nakon zalaska Sunca i nadalje dok ne i sam zađe za horizont. 

Javite nam vaša iskustva, fotografije večernjeg kometa rado ćemo objaviti.

c2

js1 

js2

 
 

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,...pozdrav svima-drugi put,kad... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Fascinantno. Ono što je ovde, po meni,... 3 dana ranije
  • CRNA RUPA SVEMIRA al... said More
    Realnost je kontrolisana halucinacija... 4 dana ranije
  • Ljubiša said More
    Da, juče još jedna solarna baklja.... 6 dana ranije
  • lidija said More
    prredivno :D hvala autorima, zavidim... 6 dana ranije