Sa kosmodroma Bajkonur u orbitu je lansiran modifikovani kosmički brod “Sajuz MS-01” sa rusko-japansko-američkom posadom Međunarodne kosmičke stanice. To je ekspedicija MKS-48/49 tokom koje će biti ispitani novi sistema broda “Sajuz” i na MKS biti obavljen obiman program naučnih istraživanja. Ekspedicija treba da traje 129 dana.

Komandant broda je ruski kosmonaut Anatolij Ivanjišin (47), prvi brodski inženjer je japanski astronaut TakujaOniši (41), dok je drugi brodski inženjer Amerikanka KetlinRubins (40). Vazduhoplovni pukovnik u rezervi Ivanjišin je veteran jedne kosmičke espedicije na MKS, dok su Oniši i Rubinsova prvi put u kosmosu. Pozivni znak nove posade je “Irkut”. U sastav rezervne posade ulaze Oleg Novicki (“Roskosmos”), Toma Paske (ESA/Francuska) i Pegi Vitson (NASA). Početak njihove misije je planiran krajem godine.

Posada misije MKS-48/49 formirana je pre oko dve godine i prošla je kroz detaljnu obuku u kosmičkim trenažnim centrima u Rusiji, SAD, Japanu i u Nemačkoj, gde se nalazi centar za obuku Evropske kosmičke agencije. Ovo “48” znači da će Ivanjišin, Oniši i Rubinsova raditi u sklopu postojeće posade (misije MKS-48), a “49” da će po odlasku sadašnje posade nastaviti let kao 49. ekspedicija. Sledeća posada, koja u septembru leti ka MKS, će imati oznaku MKS-49/50, odn. biće jubilarna pedeseta osnovna posada koja boravi na MKS od početka njene gradnje novembra 1998.    

Prvobitnim planom bilo je predviđeno da Ivanjišin, Oniši i Rubinsova lete na starom kosmičkom brodu “Sajuz TMA-20M”, kao poslednjem predstavniku serije “TMA-M”. Istovremeno, bilo je planirano da “Sajuz MS-01”, kao prvi predstavnik nove modernizovane verzije “Sajuza” poleti u martu 2016. sa posadom u kojoj su dva ruska kosmonauta Aleksej Ovčinjin i Oleg Skripočka (koji je uzgred učestvovao u prvom letu broda “TMA-M”) i Amerikanac Džefri Vilijams. A onda je prošle godine došlo do gubitka teretnog broda “Progres-M” što je dovelo do promene u redosledu lansiranja ruskih aparata prema MKS. Naime, shodno staroj ruskoj praksi, pre nego modernizovani “Sajuz” poleti sa ljudskom posadom, potrebno je obaviti dve misije usavršenog teretnog broda “Progres MS” na kome se nalaze praktično svi novi sistemi “Sajuza” koje treba ispitati. Ako sve prođe u redu tokom ovih eksperimentalnih letova, modernizovani “Sajuz” dobija zeleno svetlo za let sa kosmonautima.

Međutim, zbog gubitka jednog “Progresa” prošle godine, lansiranja prva dva modernizovana teretna broda serije “MS” su odložena za nekoliko meseci, tako da je “Roskosmos” morao da zarotira dve pilotirane misije “Sajuza” i pomeri lansiranje “MS-01” prvo za kraj juna, a onda zbog tehničkih problema sa jednim sistemom za 7. jul.

Tako je posle nekoliko odlaganja, “Sajuz MS-01” krenuo 7. jula 2016. u 4:46č (po moskovskom vremenu) na vrhu rakete-nosača “Sajuz-FG” sa lansirne rampe broj 1 (“Gagarinova rampa”) kosmodroma Bajkonur. Devet minuta kasnije, brod je odvojen od trećeg stepena rakete i prešao na orbitu parametara:

  • Perigej – 200km
  • Apogej – 242km
  • Nagib – 51,67o
  • Period – 88,64 minuta.

Za razliku od prethodnih misija, operacije spajanja “MS-01” su planirane po “sporoj” dvodnevnoj šemi. Tokom dva dana autonomnog leta biće provereni novi sistemi broda – za upravljanje, kontrolu leta, televizijska oprema, sunčevi paneli pojačanog kapaciteta, antene navođenja i aparatura za satelitske telekomunikacije. Istovremeno, za vreme treće orbite obavljena je prva od tri glavne korekcije orbite. Druga korekcije je obavljena za vreme 17. orbite, tako da trenutno brod leti ka MKS koja se nalazi na orbiti visine 401 x 421km “prirodnim” putem, uz povećanje visine orbite, sustižući je vođen zakonima nebeske mehanike.

Spajanje je planirano za sutra, 9. jula u 7:12č za vreme 34. orbite “Sajuza”. Sve operacije susreta i spajanja se odvijaju u automatskom režimu, pod kontrolom osoblja Centra upravljanja letom (CUP) u Karaljovu i posade broda. Spajanje treba da bude obavljeno uz modul “Rasvet” ruskog segmenta MKS. Otprilike dva časa posle spajanja Ivanjinišin, Onuši i Rubinsova treba će p[reći u MKS gde ih čekaju Ovčinjin, Skripočka i Vilijams. Time će praktično započeti zajednička ekspedicija MKS-48/49.  

Fotografije:

ks1

Na novom kosmičkom brodu ka MKS – KetlinRubins, Anatolij Ivanjišin i TakujaOni”

ks2Posada MKS-48/49 – Rubinsova, Ivanjišin i Onuši sa dublerimaVitsonovom, Novickim i Paskeom iza njih

ks3Poslednji koraci pred start

ks4“Irkuti” pred ukrcavanje u kosmički brod

ks5
“Sajuz MS-01” kreće u kosmos

ks6
Na putu u kosmos – Ivanjišin i Oniši za vreme lansiranja

JOŠ FOTOGRAFIJA

Modernizovani “Sajuz”

Biografije članova posade misije MKS-48/49 i kosmičkog broda "Sajuz MS-01"

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 6 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 6 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 17 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...