Astronautika: misije

pdf

SPRN
ruski sistem za rano upozoravanje
od raketnog napada
SPRN čini specijalni i složeni sistem za otkrivanje lansiranja balističkih raketa, proračunavanje njihovih trajektorija i slanje informacija u komandni centar protivraketne odbrane, na osnovu kojih se konstatuje raketni napad na zemlju i odlučuje o operativnim rešenjima za kontranapad. Sistem se sastoji iz dva ešalona – radarskih sistema na Zemlji i orbitne konstelacije satelita.


SPRNISTORIJA

Osmišljavanje i uvođenje u naoružanje interkontinentalnih balističkih raketa (IBR[1]) tokom pedesetih godina neizbežno je vodilo ka neophodnosti izgradnje sredstava za otkrivanje njihovog lansiranja čime bi se predupredila mogućnost iznenadnog napada.

Sovjetski Savez je započeo stvaranje sistema za upozoravanje od raketnih napada (rus. Система предупреждения о ракетном нападении, СПРН) sredinom pedesetih godina prošlog veka. Prvi radari za rano upozoravanje bili su razmešteni krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Njihov osnovni zadatak se sastojao u prikupljanju informacija o raketnom napadu za sisteme protivraketne odbrane, a ne u mogućnosti uzvratno-odvraćajućeg udara[2]. Nadhorizontni radari su mogli da otkriju rakete tek posle njihovog pojavljivanja nad horizontom, dok su zahorizontni “videli” i iza njega, koristeći odbijanje radiotalasa od jonosfere. Ali maksimalna snaga takvih stanica i nesavršenost tehničke opreme za obradu dobijenih podataka ograničavali su domet otkrivanja ciljeva na 2-3 hiljade km, što je odgovaralo vremenu alarmiranja od 10 do 15 minuta do stizanja projektila nad teritoriju SSSR-a.

Početkom šezdesetih godina Amerikanci su postavili radare za daljinsko otkrivanje tipa AN/FPS-49 (konstruktor D.K. Barton, koautor monoimpulsnog radara i projektila “Patriot”) sistema za upozoravanje od raketnog napada BMEWS, ili kako su ga Rusi izgovarali “Bimjus” (“Бимьюс“), u vojnim bazama na Aljasci, Grenlandu i Velikoj Britaniji. Oni su pokrivali severoistočni, severni i severozapadni pravac mogućeg sovjetskog raketnog napada. Zamenjeni su novom opremom tek nakon 40 godina.

 

plamen Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(18 strane, 2,8 MB)
download

pdf

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...