Astronautika: misije

Danas bi čovek koji je potkrio Pluton, Clyde Tombaugh, da je živ, napunio 99 godina. Da je među nama, sigurno bi pao u nesvest da vidi prve snimke svoje planete na kojem Pluton nije samo tačkica svetlosti već pravi 3D objekat, sa sistemom satelita oko njega.

 

A Moon over Pluto Close up

LORRI-jev pogled iz daljine: Pluton i Haron, najveći od 5 poznatih Plutonovih satelita, snimljeni 25. i 27. januara 2015, teleskopskim aparatom LORRI (Long-Range Reconnaissance Imager) Nasine sonde “New Horizons”. NH se nalazio 203 mil. km kada je napravio prvi frejm snimka, a 2,5 mil. km bliže kad je napravio drugi frejm. Te slike su prve poslate tokom prilaska Plutonovom sistemu, a kulminacija se očekuje 14. jula.

Uz ovaj gif stiglo je i objašnjenje da je ekspozicija slika bila svega jednu desetinku sekunde, što je prekratko da bi se uhvatili manji Plutonovi sateliti. LORRI će uskoro napraviti slike sa dužom ekspozicijom /10 sekundi) na kojima bi trebali da vidimo i Niks i Hidru. Te slike će imati 4 puta manju rezoluciju od ovih gore, iz razloga koji sam opisao u prethodnom tekstu o “New Horizonsu”.

Prikazane fotografije su u isto vreme i uzbudljive i frustrirajuće. Uzbudljive, jer je na njima – Pluton! Ali i frustrirajuće, jer na njima još uvek nema bilo kakvih detalja koji bi doneli uzbuđenje geolozima. Takvih uzbuđenja neće biti do jula. Srećom po geologe, misija “Dawn”, koju redovno “pokrivamo”, šalje dovoljno slika Ceresa koje nam pružaju neverovatne novosti o morfološkim oblicima malih planeta.

Govoreći o planovima za famozni juli, znam da će jedan deo stanovnika severne polulopte naše planete provesti na odmoru. To se, naravno, neće odnositi na “New Horizons” – njemu će tada biti špic aktivnosti, Kup Šampiona, trenutak kada će trebati da dokaže od kakvog je materijala napravljen – a neće se odnositi ni na Zerkića i mene (i poneke Nasovce), koji ćemo, ako Bog dâ, prenositi događaj. Šta će se tada događati i čemu treba da se nadamo? Sledi kratak program, dat u američkom vremenu. Čak i laicima je jasno da je vreme dato približno, jer će fina doterivanja trajektorije koja predstoje uticati i na tačnu satnicu operacija.

  • Očekujemo glavne fotografije Plutona vrlo kasno uveče u ponedeljak, 13. jula, po američkom Pacifičkom vremenu. Po našem, biće to rano ujutro 14. jula.
  • U utorak 14. jula (sreda 15-og po našem) neće biti slika. U kontrolnom centru će se čuti samo zvučni signal ako letilica preživi proletanje pored Plutona oko 18 časova po Pacifičkom vremenu (3 sata ujutro u sredu 15. jula po našem).
  • U “američku” sredu 15. jula imaćemo dva downlinka , jedan ujutro a jedan popodne, sa nekim stvarno izuzetnim fotografijama – slikama Plutona i Harona na jednom frejmu, najbolje slike Niksa, i nekoliko slika visoke rezolucije delova Plutona.
  • Generalno, tim “New Horizonsa” pažljivo planira da najpre primi najfotogeničnije slike, a potom da do nedelje (19. jula) polako downloaduju sve ostale slike. Vrlo brzo nakon toga, novine i mediji će dobiti materijal za veliku priču koja će uključivati i globalnu sliku svih objekata i nekoliko odabranih slika visoke rezolucije Plutona i Harona.

NH skica

“Sokolovo oko” “New Horizonsa”, LORRI jeste panhromatski imidžer velike uveličavajuće snage, koji sadrži teleskop otvora 20,8 cm koji fokusira vidljivu svetlost na CCD. To je ustvari digitalna kamera sa velikim telefoto teleskopom, zaštićena tako da može da radi u hladnom i negostoljubivom okruženju Plutona. Read more.


’New Horizons’ započinje prve korake faze približavanja Plutonu


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...