Astronautika: misije

Samo desetak dana nakon što je 11. juna lunarni orbiter „Kaguya" (prvobitno se zvala „Selena") kontrolisano udarila u Mesec, Japanska aeronautička agencija JAXA objavila je spektakularan 3D film, na kome se vide poslednji minuti leta snimljeni Terenskom kamerom (TC) sa „Kaguye".

Neverovatnih tri tone teška letilica „Kaguya" bila je prvi japanski svemirski istraživač Meseca, lansiran 14. septembra 2007. sa kosmodroma Tenagashima raketom domaće proizvodnje H-IIA F13. Pomenuti film je sastavljen od snimaka TC kamere koje su se nalazile dijagonalno na sondi isped i pozadi i snimale 12 poslednjih minuta pre nego što je „Kaguya" udarila u Mesec. Već tada, sonda je letela na jako niskoj orbiti, što nam je omogućilo da vrlo precizno vidimo jedinstvene 3D slike Mesečeve površine u rezoluciji koja do tada nije snimljena.

Nakon snimljenih slika, „Kaguya" je pre nego što je udarila u površinu zašla u Mesečevu senku, tako da zbog prevelike tame „Kaguyine" optičke kamere nisu mogle da uhvate poslednje podatke sa Mesečeve površine. Dakle, osmatrački podaci sa jedne od TC kamera uhvaćeni odmah nakon snimljenih 3D slika predstavljaju poslednje slike Meseca snimljene uz pomoć TC kamera. Podatke o Mesečevoj površini je do poslednje revolucije prikupljao i satelitov Multi-band Imager (MI).

 

Svi koji to žele, mogu da uživaju u ovom 3D filmu koji su snimile TC ako posete sledeće JAXA websitove: Digital Archives, KAGUYA Image Gallery, i JAXA channel na YouTubeu. Japanska svemirska agencija obećava da će sve novoprikupljene i procesuirane podatke o Mesecu objaviti počev od 1. novembra. Do tada, uživajmo u filmu!

***

JAXA Website Digital Archivs] http://jda.jaxa.jp/jda/v1_e.php (Search by selecting the following: Subject: Observation Images, Category: Moon and Planet Exploration, Mission: Moon)

[JAXA KAGUYA Image Gallery] http://wms.kaguya.jaxa.jp

[YouTube JAXA Channel] http://www.youtube.com/jaxachannel

[KAGUYA Public Event Official Website] http://www.sayonara-kaguya.jp

Attachment http://www.jaxa.jp/press/2009/06/20090619_kaguya_tcmi_e.html#at

This page URL: http://www.jaxa.jp/press/2009/06/20090619_kaguya_tcmi_e.html+

Još o ovoj misiji:

Selena na niskoj orbiti

月周回衛星「かぐや」のHDTV広角カメラで近月点(高度約11 km)から観測した月面。 Ili, drugim rečima:   月周回衛星「かぐや」のHDTV広角カメラで近月点(高度約11 km)から観測した月面。 Ili, drugim rečima: Japanska istraživačka sonda Kaguya, čiji je rok trajanja ...

3D KRATER TIHO
(Sunčev sistem/Sateliti)
... Krater Tycho, a sad ćemo pokloniti pažnju jednom od rezultata misije Kaguya, tj. Selene (Izlazeće Sunce na Mesecu). Na osnovu snimaka satelita Kaguyajapanski stručnjaci su napravili 3D animaciju kratera ...
subota, 24 januar 2009

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži