Astronautika: misije

pdf

Užasnut sam: misija koju pratim još od 2005. iznenada je doživela krah. Ničim izazvan računar se sam restartovao i ... muk. Kao moji jedini aduti sada su mi ostali samo „New Horizons", „Dawn" i evropska „Rosetta". Da vidimo kakvu misiju smo izgubili.


deep-impact

Elem, pre desetak dana, tačnije 20. septembra, NASA je objavila da je odustala od sonde iz misije „Deep Impact", kasnije preimenovane u EPOXI. Poslednji put kontrolori su se čuli sa letilicom 8. avgusta, ali svi potonji pokušaji uspostavljanja veze sa njom završenii su neuspehom. Tako je okončana jedna od misija klase Discovery – najjeftinijeg Nasina tipa – najuspešnija ikada lansirana.

Dve slike sumiraju dostignuća celokupne avanture ove letilice. Prva je, naravno, momenat sudara sonde teške 364 kg sa jezgrom komete 9P/Tempel 1. Prvi put je čovek "napao" jedno malo telo u Sunčevom sistemu sa ciljem da upozna njegov sastav:

 

ITS Impact

 

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(26 strana, 7,58 MB)
download

pdf

 


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Rapaic Rajko said More
  Brisaci? Neprakticno, tesko i glomazno.... 1 dan ranije
 • Baki said More
  Dobar napor. Inače, kosmički teleskop... 2 dana ranije
 • Duca said More
  Nemamo sreće, jedine dve bliske... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Kada je reč o životu u Svemiru, ljudi... 4 dana ranije
 • Saša said More
  Radi se na popravci kvara foruma. 5 dana ranije

Foto...