Astronautika: misije

curiosity180

Juče, kako je to ranije i bilo najavljeno naučnici Marsove naučne laboratorije (Mars Science Laboratory, MSL) su u Američkom geofizičkom savezu održali konferenciju za štampu posvećenu rezultatima maldog rovera, Kruriozitija. Saopšteno je da rover radi normalno odnosno, da svi instrumenti na njemu obavljaju svoje funkcije kako je i bilo planirano i to je ohrabrujuća vest koja uliva nadu da će rover i dalje vršiti svoj posao, dugo bar koliko i njegovi prethodnici Spirit i Oportjuniti. Ali, to je ujedno i sve važno što je na konferenciji rečeno. Malo je sve razočaralo što, kako sada ispada, Kjurioziti na Marsu NIJE pronašao nikakava organska jedinjenja! A to bi bilo najmanje što smo očekivali nakon ranije prilično dramatične najave profesora Grocingera. Drugim rečima: “SAM has no definitive detection to report of organic compounds,” što je rekao Pol Mahafi, glavni istraživač za SAM (Sample Analysis at Mars, hemijska laboratorija za ispitivanja uzoraka tla Marsa). Ispalo je na kraju da se opet radi o velikoj zabuni i igri prirode sa istraživačima. Naime, SAM je identifikao perhlorat koji je jedinjenje kiseonika i hlora i koji je visoko reaktivan. Reakcija sa drugim hemikalijama u samom SAM-u dovela je do formiranja hlorisanog metana koji je organisko jedinjenje. (Ovde koristim prilku da se za recenziju zahvalim hemičaru Radanu Mitroviću).

Curiosity beam 500

Sad naučnici kažu da je hlor poreklom sa Marsa, ali je ugljenik verovatno sa Zemlje (donesen sa roverom). Ako se to potvrdi, a izgleda da hoće, ispašće da su istraživači koji vrše analize podataka sa rovera već dva puta bili brzopleti i nasamareni (poznat je slučaj da su pre mesec dana objavili otkriće metana na Marsu, ali se posle ispostavilo da je metan slučajno donesen roverom sa Zemlje).

Naravno ova konferencija nije mogle da prođe bez pitanja profesoru Grocingeru koji je pre nekoliko nedelja izjavio da je sa Marsa stigao podatak o jednom „zemljotresnom“ otkriću koje će promeniti udžbenike.. itd. što je izazvalo veliku pažnju svetskih medija i široke rasprave o mogućem otkriću života na susednoj planeti. Ali profesor je na molbu da komentariše svoju raniju izjavu u svetlu informacija sa ovog sastanka rekao sledeće (citiram prema Universe Today) :

„Ono što sam naučio iz ovoga je da morate voditi računa o tome šta govorite“ rekao je on za vreme brifinga, „I još više da voditi računa o tome kako to gorovite. Mi radimo nauku brzinom nauke. Ali živimo u svetu koji ide tempom Instagrama. Entuzijazam koji smo imali, koji sam ja imao, koji ceo tim ima u vezi sa onim što se ovde dešava, mislim da jednostavno nije shvaćen. Dobra stvar u vezi toga je bila da, kako su dani prolazili, ja sam pomislio kako je sjajno što je ova misija privukla pažnju tako široke publike“ - rekao je Grocinger.

("What I've learned from this is that you have to be careful about what you say," he said during the briefing, "and even more careful about how you say it. We're doing science at the speed of science. But we live in a world that's sort of at the pace of Instagrams. The enthusiasm that we had, that I had, that our whole team has about what's going on here, I think it was just misunderstood."
"The great thing about this was, as the days went by, I thought it was terrific this mission has such wide appeal and public interest," Grotzinger said.)

Inače Kjurioziti je potvrdio podatke o hemijskom sastavu Marsovaog tla koji su ranije slali Spirit i Oportjuniti i to je manje više sve. Evo grafika o hemijskom sastavu tla Marsa prema podacima Spirita, Oportjunitija i Kjuriozitija.

 grafik

 

 



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...