Astronautika: misije

Iako NASA još uvijek sakriva točne podatke o tome što je to Curiosity otkrio na Marsu istina je kako su tamo pronađene nezemaljske stvari, ukoliko doslovce tumačimo naslov teksta. Ostavimo li postrance igru riječi, uzorci površine pregledani u Curiositiyevoj laboratoriji SAM (Sample Analysis at Mars) iznjedrili su nešto o čemu „čovjek sanja milenijumima“, nešto veoma značajno i zanimljivo.

mars alien
curiosity SAM

John Grotzinger znanstvenik iz JPL-ova tima koji analizira podatke pristigle s rovera kaže kako zasad moraju obaviti dodatne pretrage jer žele biti sigurni što je točno rover otkrio. Pokažu li naknadne obrade rezultata i dodatna mjerenja isto, biti će to „potresna vijest za čovječanstvo koja će ući u udžbenike“.

Neslužbeno se priča kako je Curiosity otkrio veoma jednostavne životne oblike na crvenoj planeti. NASA je obećala kako će izaći s rezultatima čim budu sigurni u to što su otkrili. Dozu antieuforične opreznosti u cijeloj toj priči svakako treba zadržati. Prvobitne analize prisustva metana na Marsu pokazale su da tog plina ima u atmosferi (posredno je on indikator bioloških, životnih procesa), kasnija mjerenja su to opovrgnula. Moguće da su uređaji i instrumenti „uhvatili uzorke“ iz laboratorija odnosno okoliša kojem je rover bio izložen na Zemlji te sada treba proći nekoliko ciklusa uporabe istih kako ne bi bilo sumnje u vjerodostojnost rezultata. Plus za mogućnost da je na Marsovom tlu otkriven život svakako je i informacija kako Marsova atmosfera, ma koliko bila razrijeđena, ipak uspijeva blokirati većinu štetnog zračenja s Sunca i iz svemira te bi tamo život kakvog znamo na Zemlji (uključivo i čovjeka, gledano na nivo radijacije) mogao opstati.

Iz znanstvenih krugova zasad se skeptično gleda na otkriće života. Prije će biti riječ o još jednoj potvrdi da tamo postoji organska materija koja može podržavati životne tvorbe ali to ne znači automatski i da ima života. S druge strane nesmijemo zaboraviti i činjenicu kako je rover u svojevrsnoj medijskoj krizi pa ovakve informacije plijene pažnju (čitaj opravdavaju novac za takve misije). Ipak, ako i kada budemo nedosmisleno dokazali kako na Marsu (ili negdje drugdje izvan Zemlje) ima života to će imati velike društvene reperkusije na društvo, od religija na dalje. Poznat je protokol kome bi se takve informacije najprije podijelile i da li bi se, odnosno kada bi se i kako s njima izašlo u javnost. Primjerice Rimokatolička bi crkva u slučaju nepobitnog dokaza života izvan Zemlje promijenila svoje „naukovanje iz situacije kako je Bog dao jedinstven život na Zemlji u to da je taj isti svevišnji dao jedinstven život i na drugim svjetovima“. U svakom slučaju nadajmo se kako je Curiosity otkrio nešto zaista važno za svakoga od nas a ne samo za znanstvenike. Možda bi upravo otkriće vanzemaljskog života unjelo malo istinskog životnog duha u ljudska stvorenja u vremenu kada osim novca i položaja više ništa nije važno..

 

LINKOVI

 

Komentari  

mmcc
0 #3 mmcc 26-11-2012 08:18
Trebalo bi biti korektan pa priznati da je teško davati komentar na stvari u kojima nisi kompetentan ili dovoljno kompetentan. Ostaje da se držim proverenog pristupa, tj. opreznosti li već nečeg drugog, ali u tom stilu. Meni je pažnju privuklo "priznanje" ruskih učesnika misije, koji su na «Curiosity» postavili "ДАН" ("Динамическое альбедо нейтронов") sa ulogom da istraži prisustvo vode na Marsu. Oni su izjavili da su u kursu toga o kakvom otkriću je reč, ali ne žele to da komentarišu, tim pre što je to bio zahtev rukovodioca celog peojekta. Na konferenciji 3. devembra o.g. u San Francisku biće objavljeno o čemu je reč. Inače, rukovodilac Instituta kosmičkih istraživanja RAN akademik Лев Зеленый kaže "da se priča" da svi očekuju "organiku" (tragovi organske tvari). U dobrom tekstu M.Tumpića, pored ostalog, pažnju mi privlači i treća rečenica poslednjeg pasusa.
Kizza
0 #2 Kizza 25-11-2012 22:58
Jedino što se može prepostaviti da je neki deo od Svemirskog broda i to vanzemaljskog.M ora da ih je privukao oblik predmeta i kada je analiziran videlo se da ga je napravilo intilegentno biće.
Uh,nek više kažu šta je,ne mogu danju da spavam!

Zato spavam noću.
Marin L.
0 #1 Marin L. 25-11-2012 20:08
Sve ono sto nije na Zemlji onda je nezemaljsko :-) dokazace se jednog dana da smo mi sa Marsa.. nesto slicno kao u filmu Misija ZA Mars, Brajana de Palme.. On nije obican reziser.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži