Astronautika: misije

Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge, one koji samo žele da su obavešteni o važnim događajima u svemiru.

Marino Tumpić

TumpicAutor brojnih članaka iz kosmonautike

Bilo bi lakše komentirati MSL u utorak nakon što bude poznat ishod misije (prevashodno čitaj - slijetanja), no onda to ne bi imalo smisla. Od "nostradamusa" koji se jave nakon što se nešto dogodi i nema neke velike koristi :)

Ceo tekst


GrijucaIvanovic

Grujica Ivanović

Autor brojnih članaka iz kosmonautike

Neka razmišljanja o preletu i tehnici spuštanja rovera "Kjurioziti"

Iako je spuštanje na Mars osnovni cilj misije MSL, ne treba zaboraviti da je "Kjurioziti" (Curiosity) tokom sedmomesečnog transplanetarnog leta korišćen za analizu ekstremnih uslova kojima mogu biti izložene posade budućih marsijanskih ekspedicija. MSL je na primer "preživeo" bombardovanja visokoenergetskih čestica za vreme pet snažnih sunčevih erupcija.

Ceo tekst


Dragovic

Draško Dragović

Autor brojnih članaka o misiji MSL

Elem, naravno da se nadam 101% uspešnom sletanju, ali kao i uvek strepim -  valjda sam zatrovan našim luzerskim mentalitetom i novogodišnjim neuspehom Rusa i njihovog "Grunta". Ne treba smetnuti s uma da je to bila poslednja međuplanetna misija Zemljana, i da je završila u okeanu. U komadima.

Ceo tekst


JelenaMilutinovic-348

Jelena Milutinović

Novinarka TV b92, autorka emisije "Tajne nauke"

Ideja da stotine mladih mozgova rade na razvoju novih tehnologija i uređaja koji će stotinama miliona kilometara raditi posao za koje ih je proizvela i osmislila ljudska vrsta za mene je dovoljno fasicinatna da ne mogu da razmišljam o Kjuriozitiju kao o nečemu što je bespotreban trošak. Bez obzira na to što na takvom zadatku nije prvi.

Ceo tekst


Reponj-134

Danijel Reponj

Vlasnik i urednik zvjezdarnica.com

Osobno, ova misija mi je vrlo zanimljiva. Tu ima toliko noviteta kao ni u jednoj ranijoj misiji na Mars do sada. A sve je počelo misijom Mars Pathfinder 1997. godine kada je jedan maleni robot, sastavljen od komercijalno dostupnih dijelova kako bi bio što jeftiniji, na Marsu pokazao nove principe istraživanja crvenog planeta. Ta rješenja su se pokazala toliko dobrima da su ih koristili i MER Spirit i Opportunity, a sada i Znatiželjko. Ja ga tako zovem od milja.

Ceo tekst


TProdanovicTijana Prodanović

Profesorka na PMF u Novom Sadu

Spuštanje neću pratit pošto sam od danas na odmoru i večeras putujem. Od mieije očekujem dosta napretka u pravcu astrobiologije jer sve ukazuje na to da je na Marsu bilo bar nekog života.

Da li ova misija vredi toliko para? Pa sada, ne znam kolko se kreću cene misija ;) ali ova misija je dizajnirana da rasvetli jedno od najstarijih čovekovih pitanja tako da...da, mislim da vredi.


KrsticMilorad Krstić

Multimedijalni umetnik iz Budimpešte

Kao dečak od 13, 14 godina sa najvećim uzbuđenjem pratio sam TV seriju „Izgubljeni u svemiru". Ništa nije toliko raspirivalo moju maštu kao pomisli na putovanja u svemir. Naučno-fantastični romani Beljajeva počinjali su rečima „Godine 198..." tako da sam ja bio siguran da ću za dvadesetak godina leteti u svemir.

Osamdesete godine su prošle, došao je i dvadeset prvi vek i ja sam polako prestao da maštam o svemiru. Vesti poput ove o spuštanju MSL na Mars danas me ne uzbuđuju, ali sam siguran da uzbuđuju mlade ljude koji znaju da je vreme svemirskih putovanja sve bliže i bliže. Za dvadeset, trideset godina masovno če se leteti u svemir. Ko ceni nauku ali ne prati redovno svemirska istraživanja (taj sam) mora da podržava ovu Nasinu misiju.


Detaljno o misiji
Mars Science Laboratory

Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 22 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...