Astronautika: misije

Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge, one koji samo žele da su obavešteni o važnim događajima u svemiru.


Reponj-134Danijel Reponj

* Vlasnik i urednik zvjezdarnica.com

Počinje Znatiželjkova avantura na Marsu

Broje se zadnji sati do trenutka kada bi se Mars Science Laboratory, rover poznat pod imenom Curiosity, trebao spektakularno, nježno i precizno spustiti na Marsovu površinu (06. avgusta 2012. godine). Odredište mu je stari marsov krater Gale, a mjesto slijetanja je veličine dvadesetak kilometara. To bi trebalo biti najpreciznije slijetanje na Mars ikada. Osobno, ova misija mi je vrlo zanimljiva. Tu ima toliko noviteta kao ni u jednoj ranijoj misiji na Mars do sada. A sve je počelo misijom Mars Pathfinder 1997. godine kada je jedan maleni robot, sastavljen od komercijalno dostupnih dijelova kako bi bio što jeftiniji, na Marsu pokazao nove principe istraživanja crvenog planeta. Ta rješenja su se pokazala toliko dobrima da su ih koristili i MER Spirit i Opportunity, a sada i Znatiželjko. Ja ga tako zovem od milja.

Usporedba tri generacije marsovih istraživačkih robota: Pathfinder (1997.), MER (2004.) i Curiosity (2012.)

No, Znatiželjko je otišao velikim koracima dalje. Kako konstrukcijski tako i logistički. Najveći i najteži je od svih, najbrži, ima termonuklearni generator električne energije pa mu je sasvim svejedno je li ljeto ili zima, vlada li pješčana oluja ili je noć i nosi najviše znanstvenih instrumenata i alata od svih drugih. Može raditi puno širi spektar istraživanja nego njegovi prethodnici. On je sasvim spreman odgovoriti na sve izazove negostoljubivog planeta kao što je Mars. Napravljen je tako robusno i istovremeno profinjeno, da se tamo osjeća kao kod kuće. No, sami način spuštanja na Marsovu površinu je nešto najnevjerojatnije što je čovjek do sada napravio. To do sada nikada nigdje nije izvedeno pa je Znatiželjko i po tome prvi. Najzanimljiviji dio cijele misije biti će upravo taj dio. Spuštanje na Mars. Jedva čekam. Prođe li sve kako treba, a ja ne vidim zašto ne bi, biti će to trijumf znanja i stručnosti, najkraće rečeno znanosti i tehnologije 21. stoljeća. Amerikanci su do sada dobro naučili znanje, stekli puno dragocjenog iskustva vezanog uz Mars i slanje raznih robota na Mars, da vjerujem kako ništa nisu previdjeli.

1
Inovativni način spuštanja na Mars, do sada nikada ranije nije izveden

Što se tiče istraživanja, mislim da tu neće biti nekakvih posebnih iznenađenja. Misija je to kojoj je zadatak potvrditi i učvrstiti činjenice i ono što već znamo o povijesti Marsa. Ne očekujem da će se pronaći nešto posebno spektakularno što do sada nismo znali, iako je i to moguće. Ne zaboravimo da ni o Zemlji ne znamo sve. Da bismo o Marsu saznali više, trebat ćemo tamo poslati čovjeka, a to se tako skoro neće dogoditi. Pisao sam o tome ranije i objasnio zašto je tako. Morat ćemo još puno žganaca pojesti dok budemo u stanju riješiti sve probleme vezane za takav put. A do tada, roboti će biti ti koji će umjesto nas i za nas raditi sve što bi i astronauti mogli jednoga dana. Kako roboti nisu ljudi, tako ni rezultati koje nam oni pribave neće biti oni kakve bismo željeli, no ne zaboravimo, oni su ti koji pripremaju čovjeka na ono što će se jednoga dana i dogoditi - čovjekovo putovanje na Mars. Sve što naši robotizirani izaslanici tamo pronađu, izmjere, opipaju, nanjuše i iščeprkaju, biti će od neizmjerne koristi ljudima koje budemo slali da ih zamijene. Zahvaljujući njima i informacijama koje nam budu poslali, znat ćemo što nas tamo čeka i pripremiti nas za izazove koje ćemo trebati savladati.

2
Do sada najpreciznije spuštanje, radijus je puno manji od onih koje su imali MER-ovi

Osobno bih volio više gledati povratak čovjeka na Mjesec i pratiti razvoj znanosti i tehnologije na Mjesecu jer nam je to logični korak dalje. Mislim na čovjeka. Mars je zanimljiv za istraživanje robotima, i upravo to je ono što ljude tjera da razvijaju tehnologiju međuplanetarnih robota, a to će imati i odraz na korištenje te tehnologije u korist čovječanstva. Ništa što se razvije za potrebe znanosti u svemiru neće biti beskorisno ovdje, na Zemlji. Povijest nas je naučila da upravo to pokreće promjene u našem svakodnevnom životu na bolje. Kako god, čekaju nas trenuci uzbuđenja kojima se veselim, tim više što je ruska misija Phobos-Grunt neslavno propala, a od nje smo očekivali isto tako puno uzbudljivih trenutaka. Nadam se da se to neće dogoditi Znatiželjku, pogotovo što više nema novca za takvu vrstu istraživanja Marsa. Recesija je i tu uzela svoj danak pa je NASA dobila smanjeni budžet za takve pothvate. Ekipa stručnjaka koja je radila na ovome projektu je zaista vrhunska, vrh vrhova kako bi se reklo i bez sumnje su napravili sjajan posao. Ostaje nam samo promatrati ovu avanturu i držati palčeve da sve protekne kako je i planirano. U svemu tome dobro je imati i malo sreće, jer sreća prati hrabre. GO CURIOSITY, GO!!!

3
Znatiželjko u svojem novom domu - na Marsu

 

***

Šta ko misli o MSL misiji

Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge, one koji samo žele da su obavešteni o važnim događajima u svemiru.


Sve o misiji Mars Science Laboratory


 



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...