Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge, one koji samo žele da su obavešteni o važnim događajima u svemiru.


Tumpic

Marino Tumpić

Autor brojnih članaka iz kosmonautike

Bilo bi lakše komentirati MSL u utorak nakon što bude poznat ishod misije (prevashodno čitaj - slijetanja), no onda to ne bi imalo smisla. Od "nostradamusa" koji se jave nakon što se nešto dogodi i nema neke velike koristi :)

MSL je zasigurno najsofisticiraniji robot na kotačima ikada upućen na neko drugo nebesko tijelo. Istina, ovu istu konstataciju izjavio bih svojevremeno za svakog robota dosad poslanog na Mjesec ili Mars. Bilo da je riječ o Lunohodima ili Sojourneru ili MERovima. Ipak, gledano na današnji stadij razvijenosti tehnike MSL je zaista nešto veliko. 

Što se tiče samog osmišljavanja, lansiranja i leta u međuplanetarnom prostoru tu su stvari manje više bile "sigurne". najviše me brine "nebeska dizalica" koja je u medijima zanemarena i spominje ju se tek kao usputnu stavku koja mora odradit posao sigurnog amarsirananja MSL-a. No ona je zapravo ključ misije. Odradi li "nebeska dizalica" svoj posao kako je zamišljeno MSLu se otvaraju vrata uspjeha. Ne odradi li makar samo jedno eksplozivno punjenje kablova koje drže MSL kako treba - adio ljubavi!

Sam MSL djeluje mi veliko (on to zaista i jeste) i komplicirano. Nadam se da su inženjeri i planeri u svojem entuzijazmu i orginalnosti ostali u "gabaritima" realnosti. Znam da su tisuće i tisuće puta isprobavali sve tehničke sekvence i da su one na poligonima i računalnim modelima polučile stopostotni uspjeh. Ipak, dovoljna je poneka "predviđena" linija programskog koda pa da stvar zapne u probleme. Dovoljno je da neki malecki vijak nije stegnut kako spada i zakoči robot ruku s kamerama ili onu drugu s instrumentima pa da MSL postane invalid. (Sjetite se nečeg puno prizemnijeg i daleko manje kompliciranog kada su na Canon A60 inženjeri pretpostavili "kap boje" radi fiksiranja malenog vijka koji je držao mehanizam izvlačenja/uvlačenja objektiva, u proizvodnji ta je sekvenca izostala i inače odličan /za tadašnje prilike/ fotoaparat je nakon kraćeg vremena uporabe samo pokazao poruku "erorr 18" - greška izvlačenja objektiva => fotoaparat hrpa neupotrebljive elektronike!

Postoje stotine tisuća razloga zašto bi MSL mogao zakazati, njima nasuprot stoje stotine tisuća provjera koje dokazuju da sve radi kako treba. U ovom trenutku telemetrija s MSLa ukazuje da sve radi savršeno. Neka tako i ostane!

Nedavno sam se s kolegom po prvi puta u životu kladio na ishod neke nogometne utakmice, istina da je ulog bio nekih dva eura (čitaj dvije pepsi cole), istina da ni ja ni on pojema nemamo o nogometu, istina da smo izgubili tih par eura a pepsi na kraju popili.

U ovom slučaju kladio bih se u uspjeh MSLa. Možda i zato jer se NASA dokazala na Marsu a možda i zato jer se kladila na MSL dvije milijarde puta većim ulogom nego ja i kolega na ishod utakmice. Ipak, kladio bih se na uspjeh MSLa ponajviše stoga što su ljudi koji na njemu rade u to uložili svoje živote. Nitko im nije obećao milijune ako uspiju, nitko im neće osigurati transfer u neki drugi "svemirski klub", to je njihova životna ostavština cijelom čovječanstvu. Zato bi se kladio na uspjeh MSLa!

Uostalom u tehnici i znanosti svaki rezultat je uspijeh, čak i eventualni neuspjeh ako se iz njega izvuku pouke.

Nakraju, ah kvragu i pristojnost, volio bih da MSL snimi tamo neke plave komade makar s tri sise kako se bez zaštitne kreme i gornjeg dijela kostima sunčaju na padinama kratera Gale, pa makar to bilo i nakon par godina njegova rada na crvenoj planeti.

***

Šta ko misli o MSL misiji

Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge, one koji samo žele da su obavešteni o važnim događajima u svemiru.


Sve o misiji Mars Science Laboratory


 



Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 4 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...