Astronautika: misije

„Blue Origin“ je najzagonetnija od svih kompanija sa kojima je NASA sklopila ugovor o gradnji prvog kosmičkog broda sa ljudskom posadom. Prošlog aprila, „Blue Origin“ je primio $22 miliona za razvoj letilice za sedam astronauta u okviru programa CCDev 2. Njihova letilica, nazvana SV (Space Vehicle), neobično snažno podseća na ruski „Kliper“.

Za sada, najljući konkurenti za Nasine dolare su letilica „Dragon“ kompanije „SpaceX“, „BoeingovCST-100, i „Dream Chaser“ kompanije „Sierra Nevada Corp.” Ali „Blue Origin” želi da napravi i nosač za svoju SV, koji će biti višekratan, tj. moćiće da se koristi za više lansiranja. Zvaće se veoma originalno: RSB („Reusable Booster System“).

 about-orbit02

„Blue Origin“-ova raketa sa brodom SV i višekratnim prvim stepenom opremljnim motorima koji mogu da se restartuju više puta.

 IM_2011-06-04_a_las_02_10_22

Raketa će da uzleće i sleće vertikalno, te zato ima tzv. dvosmerne stabilizatore. „Deep-throttling“ oznašava motore koji mogu brzo i glatko da snižavaju ili povećavaju „gas“ i time obezbede kontrolisano ateriranje. „Pratt&Whitney“ imaju CECE kriogene motore koji mogu sa 104% snage da se za kratko vreme spuste na samo 5,9%.

 about-orbit01

Svemirska kapsule SV u orbiti. Za sada samo na crtežu ...

Pre nego naprave taj potez, kompanija kontroverznog multimilijardera i bivšeg vlasnika Amazon.com, Jeffa Bezosa, želela je da napravi malu suborbitnu raketu nazvanu „New Shepard“ koja bi na visinu od 100 km ponela kapsulu sa trojicom putnika. Tako bi se i „Blue Origin“ pridružio opštoj modi suborbitnog turizma. Višekratni „New Shepard“ uključuje pogonski stepen i odvojivu kapsulu koja bi se prizemljila parobranom. Početkom septembra ove godine, drugi prototip „New Sheparda“ je bio uništen tokom testa (dostigao je visinu od 14 km), ali je nešto pre toga, na poligonima kompanije u El Pasu, dokazao izvodljivost koncepta vertikalnog uzletanja i sletanja (VTVL). „Blue Origin“ je još 2006. izvršio prvo probno lansiranje prototipa nazvanog „Goddard“, i tada dokazao mogućnost njihovog sistema da vertikalno sleće. Tom prilikom, dostignuta je visina od 87 metra.

 pm2-research

Slika „New Sheparda“. Ovde se nalazi neverovatan snimak njegovog prvog vertikalnog uzletanja i sletanja u Teksasu. Ono „Shepard“ iz imena treba da asocira na prvog Amerikanca u kosmosu, Alana Sheparda.

m2pic1

m1pic3

Prototip „New Sheparda“ tokom ovogodišnjih testiranja.

IM-2011-06-04-a-las-02_10_03

 

Komparacija raketa „Blue Origina“: „Goddard“, „New Shepard“, „Atlas V“ i RSB. [Po planovima kompanije, prvo lansiranje SV bi bilo raketom „Atlas V”, a kasnije njihovom raketom „Reusable Booster System” (RSB).]

Na osnovu iskustava sa „New Shepardom“, „Blue Origin“ se nada da će uspeti da izgradi višekratni RBS, iako niko ne zna kada bi to tačno bilo moguće. Živa je istina da je po meni „Blue Origin“ najslabija karika CCDev programa, ali kada sam pogledao videe lansiranja „New Sheparda“ – bio sam impresioniran. Da li će budućnost doneti napredak ovom projektu, ili će i on postati samo deo istorije XXI veka kao što je to postao McDonnell Douglasov „DC-X (poznat i kao „Delta Clipper“ iz 1993. godine) i njegov derivat „DC-XA“? Videćemo.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... Pre 1 nedelje

Foto...