Astronautika: misije

12. april. 2010.

http://video.nytimes.com/video/2010/04/09/science/1247467574634/venus-volcano.html

 

Neka vest vezana za Veneru? Zar se iko još bavi tom planetom? Da, evropska letilica „Venus Express“, mlađa sestra „Mars Experessa“ i „Rosettina“ rođaka, i bez nekog vidljivog razloga u javnosti najzapostavljenija planetna misija Evropske svemirske agencije. I pored toga, poslednja vest će pomoći da napravimo značajan pomak u razumevanju Venerine geologije.

Na osnovu prikupljenih naučnih podataka koje je poslala evropska svemirska letilica „Venus Express“ naučnici su otkrili najmanje tri aktivna vulkana koja trenutno bljuju usijanu lanu po ionako ključaloj površini nama najbliže planete.

Otkriće objavljeno u petak u časopisu „SCIENCE“ sugeriše da Venera – slično Zemlji – periodično menja izgled svoje površine zbog takvih izlivanja lave, čime se objašnjava evidentno otsustvo kratera na Veneri.

Procenjujemo da su tokovi lave mlađi od 2,5 miliona godina, a neki verovatno mlađi i od 250.000 godina, što pokazuje da je Venerino formiranje površine vrlo aktivno,“pišu autori, predvođeni Suzannom E. Smrekar iz Laboratorije za mlazni pogon iz Pasadene.

Iako je Venera tek malo manja od Zemlje, izgleda da je evoluirala na sasvim drugi način. Obavijena je tmastim oblacima ugljen-dioksida, pritisak na površini je 93 puta veći nego na našoj planeti, a temperatura od skoro 750 stepeni Celzijusa dovoljna je da se istopi olovo.

Na planeti nema tragova tektonskih ploča, pomeranja kontinenata i zemljotresa koji inače osvežavaju Zemljinu površinu i brišu njene udarne kratere, ali satelitske mape su otkrile devet takozvanih „vrelih tačaka“, koje imaju višu kotu i temperaturu od okolnih delova Venerine površine.

Venus Express“ je istražio tri ovakva uzvišenja uz pomoć svog sofistikovanog instrumenta VIRTIS (Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer), koji je u stanju da slika i kroz debele Venerine oblake i precizno meri sjajnost površinskih stena.

Uočena uzvišenja su visoka između kilometar i kilometar ipo. Stene iz te oblasti, označene kao Imdr Regio, Dione Regio i Themis Regio, izuzetno su sjajne u odnosu na okolinu, sugerišući da su relativno mlade i neoštećene korozivnim Venerinim okruženjem.

Na Veneri ima oko 900 kratera, što je znatno više od Zemlje (176), ali daleko manje od Merkura, Marsa ili Meseca.

 

Linkovi

Venera Express

U Europskoj svemirskoj agenciji prije nekoliko godina krenuli su na konstruiranje nove misije ka Veneri – "Venus Express". ...

Venera Express na cilju

Nakon šest meseci putovanja letelica Evropske svemirske agencije, Venus Express, je stigla do svog cilja i danas, 11. aprila 2006. je ušla u orbitu oko ...

DOSADNA VENERA

Evropska svemirska sonda "Venus Express[1]" još od 7. maja 2006. posmatra južni pol Venere, i otkrila da je to začuđujuće nestabilno mesto. ...

VENUS EXPRESS – PRVIH STO DANA

Nakon dvadeset tri godine radnog staža treći po redu NASAin raketoplan "Atlantis
" otići će u prijevremenu mirovinu.

Venerina atmosfera u haosu!

11 апр 2007 ... Tada je, pre tačno godinu dana (11. aprila), "Venus Express", nakon 5 meseci leta, ušao u takvu eliptičnu orbitu da je iznad severnog pola ...
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...