Astronautika: misije

22. januar. 2010.

oppsm

Spirit" i dalje ostaje zaglavljen u peščanoj jaruzi nazvanoj „Troja", koja se nalazi na zapadnom obodu ravnice Home Plate, u koju je stigao još 774. sola (7. februara 2007) i tamo prezimio već triput. Međutim, iako je do sada bilo već nekoliko seansi u pokušaju spašavanja - poslednje 2138, 2140 i 2142 sola (7,9 i 11. januara 2010.) - nije ostvaren nikakav progres.

U svakom od tih pokušaja sprovođena je neka nova taktika i tehnika, najčešće u vidu delikatnih vožnji napre-nazad. Time se želelo postići izbacivanje starog i vrlo klizavog materijala ispod točkova a ubacivanje svežeg, što bi makar malo povećalo trenje. Takođe je u dve poslednje vožnje pokušavano i sa vrlo sporom rotacijom točkova. Međutim, čak i sa svim novim tehnikama, postignut je zanemarljiv napredak, ali je zato sa svakim novim pokušajem ustanovljeno dodatno „tonjenje" 185 kg teškog rovera, što je veoma nepovoljno.

Treba da podsetim da kad kažem „spora rotacija točkova" onda to znači bukvalno to, jer je maksimalna brzina rovera u idealnim uslovima bila svega 50 mm u sekundi!

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da su možda dva najbitnija točka za vađenje iz ove situacije - desni prednji i desni zadnji- i dalje van funkcije (prednji ne radi još od aprila 2006. a zadnji od decembra 2009.[1]). Na nesreću, baš ta desna strana rovera leži na čvrstom tlu, i pogon svih točkova sa te strane bio bi po mom mišljenju ključan za razrešenje zastoja.

Spisak mogućih manevara koje je uopšte moguće preduzeti, sve je kraći. U sledećem pokušaju, „Spirit" će pokušati da okrene točkove u drugu stranu i da proba da vozi u „rikverc". Možda je to dobitna kombinacija? Ostaje nam da vidimo i nadamo se ... Kao krajnja opcija ostaje da se pokuša sa sipanjem zemlje ispred prednjeg levog točka, jedinog ispravnog pogonskog točka koji robotska ruka može da dohvati. Sve te aktivnosti potrajaće možda još nekoliko dana, a onda se mora misliti na mogućnost preživljavanja „Spirita" u uslovima nadolazeće Marsove zime.

Po izveštaju od pre desetak dana, „Spiritovi" solarni paneli daju samo 225 W-sati struje[2], što je na samoj granici. Tome doprinose sve kraći jesenji dani na Marsu, te ako NASA uskoro proceni da od spašavanja „Spirita" nema ništa, mora da se misli o preduzminju nekih manevara koji bi povećali nagib rovera ka zimskom Suncu.

tocak

tockovi

 



[1] Treba ipak reći da je prilikom testiranja struje u motoru zabeleženo da točak nije stvarno „mrtav" - ako je to za utehu, registrovan je pokret od 1/5 jednog stepena.

[2] Tokom prvih godina misije, galijum-arsenidni troslojni paneli su stvarali 843 W struje, a kasnije do 410 W. Na roveru se nalaze litijumski akumulatori kapaciteta 8 amper-časova.

Još

Gde je to zaglavljen Duh?

Četvrti pokušaj spašavanja „Spirita"

Zarobljen na Marsu

Lovac na marsovske meteorite

Peščana oluja iznad „Spirita"

Sve o Marsovim roverima

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 5 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 5 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 10 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 16 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...