Astronautika: misije

Kineska agencija za svemirske letove sa ljudskom posadom objavila je izbor 10 novih astronauta, sa ciljem sprovođenja svojih planova budućih svemirskih misija, uključujući sletanja na Mesec sa posadom.

Kineska kancelarija za svemirski inženjering (CMSEO, China Manned Space Engineering Office) odabrala je 10 astronauta za svoju četvrtu grupu astronauta, objavila je 11. juna 2024. Njih deset se sastoji od osam pilota i dva stručnjaka za teret. Dvoje od njih su prvi kineski astronauti iz specifičnih administrativnih regiona Hong Konga i Makaa. 

Izabrani će proći sistematsku obuku u Astronautskom centru Kine (ACC, Astronaut Center of China). Oni će imati pravo na letove do svemirske stanice Tiangong nakon dve godine osnovne obuke.

TajkonautiKineska svemirska stanica Tiangong (Nebeska palata)

Kina je počela da regrutuje četvrtu grupu astronauta u oktobru 2022. Kandidati su prošli kroz preliminarnu selekciju, ponovnu selekciju i konačnu selekciju. Ove faze su uključivale sveobuhvatne i detaljne kliničke medicinske preglede, fiziološke i psihološke testove i testove izdržljivosti i prilagodljivosti svemirskom okruženju.

CMSEO je 1998. odabrao 14 astronauta među pilotima vazduhoplovnih snaga za svoje prve svemirske misije. Jang Livej je postao prvi kineski državljanin koji je stigao u orbitu 15. oktobra 2003. U drugom izboru izabrano je dodatnih sedam astronauta 2010. god, uključujući prve žene astronauta u Kini. Kina je odabrala 18 novih astronauta u trećem krugu 2020. god. Oni su se sastojali od svemirskih pilota i, po prvi put, inženjera leta i stručnjaka za teret. 

Kandidati iz trećeg kruga sada se dodaju na letove za Tiangong. Tang Shengjie i Jiang Ksinlin, koji su trenutno na brodu Tiangong u okviru misije Shenzhou-18, su iz trećeg kruga selekcije.

CMSEO, koji deluje u okviru Narodnooslobodilačke vojske, nije otkrio identitet astronauta, niti odnos polova. Izbor od 18 astronauta za 2020. uključivao je samo jednu ženu. Žena iz Hongkonga je jedan od stručnjaka za teret za četvrtu seriju, navodi South China Morning Post.

Kineske ljudske aktivnosti u svemiru su delimično tajne. CMSEO otkriva samo identitete članova posade za misije Šendžou u Tiangong putem konferencija za štampu dan pre lansiranja.

Kina, Mesec i strani astronuati

„Sistem selekcije i obuke astronauta je postao zreliji i potpuniji. Uz produbljivanje međunarodne saradnje u svemirskim letovima ljudi, strani astronauti će takođe učestvovati u selekciji i obuci i obavljati misije letenja kineske svemirske stanice“, navodi se u saopštenju CMSEO-a. 

Agencija je dala nekoliko izjava o stranim astronautima koji lete na kineskim misijama, ali tek treba da se navede vremenska linija i nacije iz kojih bi potencijalni astronauti mogli doći. Evropska svemirska agencija više ne razmišlja o slanju svojih astronauta u Tiangong, uprkos ranijim zajedničkim obukama.

Kina ima za cilj da pošalje dva astronauta na Mesec do 2030. godine. Ovo je deo rastućih ambicija Kine ali i njenog dalekosežnog planiranja svemirskih letova, uključujući proširenje stanice Tiangong i trajno prisustvo na Mesecu.

Huang Veifen, glavni dizajner astronautskog sistema kineskog programa letova u svemir, rekao je za CCTV da se ACC fokusira na glavne zadatke svemirske stanice i buduće misije na Mesec.

Huang je naveo da su otvoreni kursevi vezani za geologiju, a biće sprovedena obuka na terenu i istraživanja na terenu. Kineski astronaut Ie Guangfu učestvovao je u ESA-inoj podzemnoj obuci astronauta CAVES 2016. Razvija se simulator za obuku za misiju sletanja na lunar kako bi se omogućila odgovarajuća obuka.

Kineski početni plan sletanja na Mesec sa posadom je kratkoročna misija. Dugoročno Kina planira da uspostavi Međunarodnu stanicu za lunarno istraživanje (ILRS, International Lunar Research Station) za trajnije prisustvo ljudi na Mesecu. Takođe planira da proširi Tiangong sa novim modulima koji će dati mogućnosti za svemirske letove.

Vidimo da Kina ne želi ekskluzivnost nego nudi inkluzivnost, da se i druge države uključe u njihov međunardni poduhvat svemirske stanice i čovekovog prisustva na Mesecu. 

Izvor:

https://spacenews.com/china-selects-new-batch-of-astronauts-with-an-eye-on-the-moon/

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Sve su to važne i zanimljive teme.... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Hm,  vakcinacija i nuklearke, čini se... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Bez obrazloženja prestao je da se... 3 dana ranije
  • Lazar said More
    Zašto nema novih članaka od Draška... 4 dana ranije
  • polux11 said More
    "Godine 1958. pojavio se Blišov... 4 dana ranije

Foto...