Astronautika: misije

kapsula prihvat i spasavanje

Udar se dogodio na postoru Utaha, SAD

Na prostoru američke savezne države Utah, točnije na području vojnog poligona za ispitivanja i obuku, jučer popodne po našem vremenu (nedjelja, 24.09.2023.) obrušio se dio asteroida Bennu. Pravnim riječnikom govoreći, ne bismo bili nimalo daleko od istine nastaviti članak u tom smjeru.

Stvar je prevažna da bismo okolišali. Kapsula s uzorcima asteroida Bennu uspješno je aterirala na vojni poligon u Utahu, locirana, spašena i prebačena u specijalni kontejner za čuvanje i daljnja ispitivanja uzoraka. Znanstvenici se nadaju popriličnoj količini uzoraka unutar kapsule.

NASAina letjelica OSIRIS-REx lansirana je u rujnu 2016. ka asteroidu Bennu. Krajem 2018. ušla je u njegovu orbitu. Nakon dvogodišnjeg istraživanja, tijekom listopada 2020. prikupljeni su uzorci i spremljeni u kapsulu. U svibnju 2021. OSIRIS REx krenuo je natrag prema Zemlji. Jučer popodne letjelica je odbacila kapsulu ka atmosferi Zemlje, a sama uključila raketne motore kako bi izbjegla sudar te zauzela trajektoriju koja će ju sredinom 2029. dovesti do opasnog asteroida Apophis. 

381497739 7434252629923812 5187850200080568561 n

Višegodišnja misija OSIRIS REx uspješno je završena. Američki znanstvenici sada u svojim rukama imaju materijal nastao još u vrijeme formiranja Sunčeva sustava. Otvaranje kapsule i analiza potrajati će nekoliko tjedana i/ili mjeseci. Koliko su ove „putešestvije” morale biti koordinirane i precizne možda bismo najbolje shvatili da kažemo kako je to poput bacanja igle i konca u zrak iz Rovinja, a zatim ubadanje konca u ušice igle negdje u Australiji nakon sedam godina leta, pri brzini od 50.000km/h a kao „olakotna okolnost” tu bi bila i temperatura na vrhu igle od 2.760°C! 

OSIRIS REx sada nastavlja ka novom cilju s novim imenom misije; OSIRIS-APEX (APophis Explorer).

osiris rex umjetnicka

 


Komentari

 • mikac said More
  bas je pun info, hvala :D 1 dan ranije
 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 2 dana ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  3 dana ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 4 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 4 dana ranije

Foto...