Astronautika: misije

Ovih dana iz Amerike je stigla vest da će novi let na Mesec sa ljudskom posadom, u okviru programa Artemis, biti odložen za bar jednu godinu. 

Altair orionUmetnička vizija lunarnog modula, levo, i svemirske kapsule iz programa Constellaton (Nasa)

Nasa je pre dve godine, u vreme Trampove administracije, najavila ponovno osvajanje Meseca 2024. godine što je tada predstavljalo senzacionalnu vest, vest za koju mnogi nisu verovali da je ostvariva, bar ne u tako kratkom roku. I zbilja sada je najavljeno odlaganje, što nije ni čudo s obzirom na brojne prepreke koje su iskrsle tom planu. 

Postoje budžetski problemi, zatim odlaganje testiranje SLS (Sistem svemirskog lansiranja), tj. superteške rakete nosača koja treba da ponese modul sa ljudskom posadom do nebeskog suseda, a tu je i značajan globalni problem sa pandemijom virusa covid-19 koji je mnoge projekta stopirao, ili bar znatno usporio.

Zbog svega toga došlo je do lančanog pomeranja: nakon lansiranje misije Artemis 1, planirane za februar ili mart 2022. sledeća misija, Artemis 2, planirana za april 2023.  je odložena za maj 2024, a misija Artemis 3 koja treba da odvede ljudsku posadu na Mesec sada je, umesto za 2024. planirana za 2025. godinu – najmanje.

Naravno, nikog neće iznenaditi ako i kasnije dođe do novih odlaganja. 

Artemis 2 će nositi ljudsku posadu koja će stići do Meseca, ali bez sletanja, a misija Artemis 3 se spušta na Mesec u blizini njegovog južnog pola.

Južni pola Meseca je veoma interesantan za naučnike i buduće misije na Mesec jer se tamo nalaze znatne naslage vodenog leda koji bi mogao da se eksploatiše i tako zadovolji potrebe stalnog naselja na Mesecu.

Starship HLS Moon landing
Umetniča predstava iskcavanja na Mesec (Nasa)


Cena slanja astronauta na Mesec 2024. i druge novine Nasinog programa 'Artemis'

Nasin lunarni program 'Artemis': san ili realnost?

Artemis – povratak na Mesec

'Boingov' predlog za lunarnu misiju 'Artemis 3'


 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...