Astronautika: misije

12. oktobar. 2009.

LCROSS1

Nasin Hablov svemirski teleskop je 9. oktobra napravio čitavu seriju osmatranja neposredno pre i nakon što su konstruktivni delovi Mesečevog satelita za osmatranje kratera LCROSS udarili u krater Cabeus, na Mesečevom južnom polu.

Hablova nova širokougaona kamera1 (WFC3) i njegov teleskopski spektrograf (STIS) bili su okrenuti ka južnom rubu Meseca, i u 7:31 i 7:35 EDT snimali ispareni materijal koji se podigao u svemir kada su raketni buster „Centaur" i sama letilica udarili u površinu. Nažalost, na slikama koje je poslao WFC3 nema nikakvih tragova privremene egzosfere2 koja je nastala udarom.

Osetljivost Hablovih ultraljubičastih instrumenata omogućava astronomima da otkriju hidroksilnu grupu (OH) koja bi bila znak isparljivog materijala stvorenog prilikom udara. STIS i WFC3 su tražili tragove emisije OH koji su nastali kada su molekuli vode bili izbačeni u pravcu Sunčevih zraka i uz pomoć ultraljubičastog zračenja eventualno razloženi u vodonik i hidroksilnu grupu.

Preliminarne analize STIS spektra ne pokazuju nikakve sigurne tragove hidroksilne grupe, ali su potrebne dalje analize," izjavio je Alex Storrs, naučnik koji radi na Hablovom projektu. Znači, za dublju analizu podataka moraćemo da sačekamo još koju nedelju ...

Ko ne može da sačeka, neka se javi lično:

Alex Storrs
Towson University, Baltimore, Md.
410-704-3003
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

1 Wide Field Camera 3 je odnešena na HST 14. maja ove godine. Pravi slike u vidljivom delu spektra. Tokom prve šetnje svemirom, astronauti misije STS-125 zamenili su dotadašnju Wide Field and Planetary Camera 2.

 

2 Najudaljeniji slojevi neke atmosfere.

 

Srodni članci

Ipak neuspeh na Mesecu?

LRO - Novi pogled na Mesec

Prva slika Meseca sa Nasinog LRO

NASA se vraća kući - na Mjesec!
(Astronautika/Misije)

... (1998-1999), LRO i LCROSS prve su američke letjelice koje će istraživati Mjesec 36 godina nakon Apollo programa. Amerika se vraća kući - na Mjesec.     Trenutak lansiranja LRO i LCROSS ...
nedelja, 21 jun 2009

.NASA kreće u torpediranje Mjeseca

(Astronautika/Misije)

... će se nekoliko mjeseci nakon ulaska matične letjelice LRO(Lunar Reconnaissance Orbiter) u Mjesečevu orbitu odvojiti te pomoću rakete krenuti prema nekom od naknadno izabranih kratera u blizini Mjesečeva ...
petak, 13 februar 2009

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži