Astronautika: misije

UAE

Tačno po predviđenom planu, posle 7 meseci leta, prva je u orbitu Marsa ušla letilica Nada (arb. Al-Amal) Ujedinjenih Arapskih Emirata u utorak 9.2.2021. Time su UAE postala peta nacija koja je uspela da pošalje svoju letilicu do Marsa. To je ujedno i prvi međuplanetarni let UAE. Dolazeći brzinom od 74.000 km/h motori su morali da rade 27 minuta da bi usporili letilicu toliko da je mogla da uđe u eliptičnu putanju oko Marsa.

 1

Ilustracija dolaska sonde Nada u orbitu Marsa. UAE Space Agency.

Zadatak letilice koja će ostati u orbiti Marsa je ispitivanje Marsove atmosfere i klime. Ali naučna misija nije jedini cilj slanja letilice od 200 miliona dolara. „Cilj je u osnovi bio iskoristiti ovu misiju da izazove konstruktivne promene u načinu razmišljanja mladih, stvoriti istraživačku i razvojnu kulturu koja će podržati stvaranje inovativne i kreativne i konkurentne ekonomije zasnovane na znanju“, reako je Omran Sharaf, Menadžer projekta Nada. "Dakle, reč je o budućnosti naše ekonomije. Radi se o postnaftnoj ekonomiji. Rukovodstvo UAE želi da nadahne mladu generaciju da uđu u nauku, tehnologiju, inženjerstvo, matematiku i da iskoristi ovu misiju kao katalizator za bitne promene u više sektora. Zbog toga se krenulo na Mars“.

2

Stanovnici UAE prate prenos i slave ulazak Nade u orbitu Marsa.

KINA

Dan posle, 10.2.2021, u sredu, u orbitu Marsa ušla je i ambiciozna kineska letelcia Tiavein-1 (天问) opremljena brojni sofisticiranim instrumentima. Letilica se sastoji iz tri dela: orbitera, koji će ostati u orbiti Marsa i služiće kao relej za komunikaciju lendera sa Zemljom, lendera koji će se sleteti na Mars i rovera koji će izaći iz lendera i istraživati okolinu sletanja.

3

Tiavein-1 u orbiti oko Marsa. Najbliža tačka orbite je na 400km iznad Marsa. Ilustracija: Xinhua.

4

Ilustracija prikazuje lender (levo) koji se odvojio od orbitera i polazi u spuštanje na Mars. Taj događaj se očekuje u narednim mesecima. Ilustracija: Xinhua.

Tiavein-1 je takođe putovao 7 meseci do Marsa, a lansirala ga najveća kineska raketa Dugi marš 5.

Za osam dana u orbitu Marsa stiže, što se kaže state of the art, američki Perserverence (Istrajnost) vredan 2,4 milijardi dolara. O njemu smo detaljno pisali u više navrata.

 

Februar: veliki mesec Marsa

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 11 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 11 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 16 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 22 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...