Astronautika: misije

<< prethodni deo

Jedan od prvih aktera koji je shvatio benefite od megakonstelacija bila je vojska. Moderne armije se sve više oslanjaju na svoje kosmičke segmente, ali problem je što su sateliti izuzetno osetljivi. Zemlje s antisatelitskim sistemom (ASAT) mogu da učine neprijatelja gluvim, nemim i slepim jednostavnim obaranjem šačice satelita (i da, čak i sateliti u geostacionarnoj orbiti nisu sigurni od tih sistema: ne zaboravimo da je Kina testirala raketu sposobnu za dosezanje GEO još 2013, a 2019. i Indija je lansirala projektil koji je uništio jedan satelit u orbiti). Rešenje: izgraditi megakonstelaciju s toliko satelita da je praktički neranjiva za bilo kakav napad. Čak i ako u sukobu neprijateljska zemlja uništi jedan, dva ili stotinu satelita, to neće sprečiti daljnje funkcionisanje megakonstelacije od više stotina, pa čak i hiljada jedinica. Iz tog razloga, agencija SDA (Space Development Agency) američkog Ministarstva odbrane želi da stvori megajato vojnih satelita nazvano NDSA (National Defense Space Architesture) koje će biti podeljeno u oko sedam slojeva ili layera (strogo govoreći, konstelacija satelita je samo jedan od elemenata NDSA, ali kako megajato nema službeno ime, zasad može da se koristi kao sinonim).

NDSA 1
Zamišljena arhitektura. Različiti slojevi megakonstelacije SDA.

Ovi nivoi, odn.slojevi, još uvek su u fazi definisanja, ali prva dva će svakako biti Transportni sloj(Transport Layer), sa između 300 i više od 600 jedinica, i Sloj za praćenje (Tracking Layer) sa oko 200 satelita. Kasnije će biti lansirano još 7 dodatnih slojeva, kao što je Sloj za zaštitu (Custody Layer) sa 200 jedinica i Sloj za odvraćanje (Deterrence Layer) sa još 200 satelita. Navigacioni sloj, koji bi se sastojao od manje precizne ali robusnije alternative GPS-u, Sloj za rukovođenje bitkom (Battle Management Layer), takođe je planiran za slanje obaveštajnih podataka trupama na frontu, ili Sloj za podršku (Support Layer), kako bi ojača ostale slojeve. Ukratko, više od 1200 satelita, svi u niskim ili srednjim orbitama, kako bi se olakšala njihova proizvodnja i lansiranje svim vrstama raketa.

Transportni sloj će biti najvažniji od svih, jer će se koristiti za cirkulaciju podataka iz ostalih slojeva. Transportni sloj će se sastojati se od malih komunikacionih satelita s arhitekturom sličnom megakontelacijama 'OneWeb' ili 'Starlink', mada s manje jedinica, barem u početku. Ovaj sloj će uključivati optičke (laserske) linkove između satelita, kao što će posedovati buduće jedinice 'Starlinka', i sposobnost direktne komunikacije sa avionima i oružnim sistemima na zemlji.

NDSA 2
Različiti elementi NDSA-a. Ako je do sada i bilo onih kojima nije bila jasna funkcija globalnih megakonstelacija na nebu, neka malo prostudiraju makar ovu šemu...

Nivo za praćenje će se sastojati od satelita za rano upozoravanje koji će otkrivati lansiranja stranih projektila pomoću infracrvenih senzora. Ovaj sloj će se koristiti za otkrivanje lansiranja malih raketa, a ne za velike rakete srednjeg dometa ili ICBM (za to već postoji desetak geostacionarnih satelita SBIRS-GEO i SBIRS-HEO, smeštenih u eliptične orbite tipa Molnija). Zaštitni sloj će se sastojati od optičkih izviđačkih satelita za identifikaciju projektila ili kretanja ljudi na bojnom polju. DSA je najavio da ekskluzivni sateliti ovog sloja neće nužno biti lansirani, što bi moglo da znači uključivanje drugih vojnih ili komercijalnih satelita ili korisnog tereta smeštenog na drugim satelitima različitih namena. O sloju za odvraćanje nema mnogo dostupnih informacija, ali bi mogao da uključuje satelite sposobne da onesposobljavaju ili uništavaju neprijateljske satelite ili satelite za nadgledanje cislunarnog prostora.

NDSA 3
NDSA sloj za praćenje.

Zauzvrat će svaki sloj biti podeljen na 'sekcije' (tranše) kako bi se olakšalo njegovo raspoređivanje. Pošto je cilj NDSA da izgradnju i lansiranje satelita učini fleksibilnijim i raznovrsnijim, svaku sekciju mogu da provode različite kompanije. Sekcija 0 (Tranša 0) megakonstelacije trebao bi da bude spremna od 2022. godine, a sastojaće se od 20 satelita iz Transportnog sloja i osam iz Sloja za praćenje. Prošlog septembra, Ministarstvo odbrane SAD dodelilo je ugovor od $187,5 miliona kompaniji 'Lockheed Martin', a drugi od $94 miliona aeronautička kompaniji 'York Space Systems' iz Kolorada za izgradnju prvih dvadeset satelita Transportnog sloja (deset od svake kompanije). Ubrzo nakon toga, Pentagon je sklopio još jedan ugovor o razvoju prvih satelita Sloja za praćenje. Prema ovom ugovoru, 'SpaceX' će dobiti 149 milijuna dolara za četiri satelita Sloja za praćenje, dok će kompanija 'L3Harris Technologies'[1] dobiti 193,5 milijuna dolara za izgradnju još četiri jedinice. Osam satelita će se nazvati OPIR (Overhead Persistent Infrared), iako ove OPIR-e ne treba mešati s većim i skupljim NG-OPIR (Next Generation Overhead Persistent InfraRed), koji će zameniti SBIRS i koji će biti sastavljeni od tri NG-OPIR-GEO-a, proizvođača 'Lockheed Martin', i NG-OPIR-Polar, koje će do 2023. izgraditi i lansirati 'Northrop Grumman'.

NDSA 4
NDSA
 kalendar.

Nepotrebno je reći da je sudelovanje 'SpaceX-a' nateralo mnoge ljude da postanu svesni postojanja vojne konstelacije DSA (s druge strane, ugovor je bio pomalo kontroverzan i dve ambiciozne kompanije, 'Airbus' i 'Raytheon', podnele su (pri)tužbe – čista formalnost, jer su 'ladno odbačene). To će biti prvi put da 'SpaceX' izrađuje vojne satelite a dizajn tih satelita će se zasnivati na projektu 'Starlink', uprkos činjenici da su to sateliti s infracrvenim senzorima, a ne za komunikaciju.

'SpaceX' će lansirati četiri satelita u dve misije, prvu u septembru 2022, a drugu pre aprila 2023. Ostali delovi različitih slojeva konstelacije – Tranša 1, Tranša 2 itd. – biće lansirani svake dvije godine. Sa Sekcijom 1, Pentagon želi da ima na raspolaganju dvestotinjak satelita u Transportnom sloju do 2024. i 'nekoliko desetaka' u Sloju za praćenje. Sa Sekcijom 2, očekuje se postizanje globalne pokrivenosti konstelacije do 2026. godine.

Prave karakteristike i mogućnosti konstelacije NDSA očito su tajne, ali to je sistem koji će se razvijati u skladu s poteškoćama i potrebama Pentagona. S druge strane, samo je pitanje vremena kada će druge zemlje biti prinuđene da slede NDSA. Kao što smo Cypher i ja već u više ma'ova konstatovali, militarizacija megakonstelacija već je stvarnost...

NDSA 5
Različiti lejeri sistema NDSA. Dok ovo gledam, kako mi daleko izgledaju sonde za istraživanje recimo Titana...

Reference:

  • https://www.sda.mil/agency-awards-contracts-to-enable/
  • https://www.sda.mil/sda-awards-launch-contract-to-spacex/
  • http://afcea-la.org/sid2020/Space_Development_Agency_Space_Industry%20_ay.pdf
  • https://www.defense.gov/Explore/News/Article/Article/2372647/agency-awards-contracts-for-tracking-layer-of-national-defense-space-architectu/
  • https://fas.org/sgp/crs/weapons/IF11623.pdf

 

[1] Da ne bude zabune: kompanija je raspoređena na preko 400 lokacija (imaju preko 50.000 zaposlenih), a očekuje se da će biti šesti najveći proizvođač oružja na svetu. Specijalka su im mikrotalasno oružje, različite vrste nadzora i korišćenje napredne elektronike i sl, što im donosi $17 mld. godišnje.

 

SpaceX-ovi sateliti 'VisorSat': loše vesti za astronome

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari  
Neđo
+1 #15 Neđo 21-01-2021 10:24
Sto se tice moderacije komentara na sajtu, ja sam nedje ranije predlozio bolji model koji bi svakako bio i laksi i funkcionalniji. Uvede se obavezna registracija (ko oce da pise, ko nece ne mora se registrovati) i onda komentari registrovanih korisnika idu odma u etar. Ako neko precera ili krsi pravila, dobije opomenu, dvije i ako i dalje ne prestane - leti sa sajta. Slicno kako funkcionisu forumi.

Olaksalo bi se za moderatora koji ne mora non stop da objavljuje komentare a i rasprava bi nekad tekla fluidnije, jer bi neko nesto da kaze odma, posle pola dana-dan se izgubi zelja za raspravom.
dragant
+1 #14 dragant 21-01-2021 00:33
Moram da se složim sa Cypehrom što se tiče komentara. Komentari su krv i vatra života svakog sajta. Njihovo sputavanje i sporo obljavljivanje guši sajt i rasteruje posetioce. O tome sam pisao Zorkiću. Idealno bi bilo da komentari idu bez odobravanja, da admin dobije obaveštenje o novom komentaru i da ga obriše uz napomenu da je obrisan, ako je neodgovarajući. To što će neko i pročitati pre brisanja takav komentar, pa šta. Neka admin stavi neka pravila za slanje komentar.a Time bi se ostvarila interaktivnost između komentatora. Jeste to dodatni posao za admina, ali bi dao rezulate. Ništa ne košta da se proba.
Takođe se slažem da je neophodno naći nekog mladog čoveka koji bi za početak preuzeo taj deo posla, a posle i druge, da se sajt ne bi nepovratno ugasio.
Ne slažem se sa Cyperhom o njegovom stavu da je Kina fašistička zemlja, odnosno njena vlada. To je vrlo površna ocena na osnovu ocrnajvanje Kine od zapadnih medija (barem mi u Srbiji i RS ih poznajemo) i mišljenja onih zadojenih protiv Kine. Videli smo da je samo Kina i Vijetnam imali pozitivna privredni rast u 2020. Malo iznad nule je J.Koreja i Japan. Dok na nefašističkom zapadu pad je veliki, a smrtnost od korone 10 do 20 puta veća nego u navedenim zemljama. Zapad je postalo raspuštena samoljubiva, i dosta nesposobna masa, dok je Jugoistočna Azija pokazuje da je ušla u novi vek i da će imati i već ima vodeće mesto u novom veku. Danas je izbor za vlade zemalje, ili ćete imati zemlju licemerne demokratije rapuštene rulje ili zemlju čvrste ruke u kojoj se zna red.
Aleksandar Zorkić
-2 #13 Aleksandar Zorkić 20-01-2021 23:33
Citat Louis_Cypher:
Sva sreca Zorkela pa imamo tebe da nam kazes sta je tacno, a sta nije. ...

Samo vi pišite korektno i bez uvredljivih reči i fraza, argumentovano i bez nedokazivih tvrdnji (a nedokazive su npr. teorije zavere) – i sve će biti u redu. Neku zemlju nazvati fašističkom imperijom nije korektno. Time vređate ne samo tu zemlju, već i sve one kojima se ta zemlja sviđa. Bez osnova koristite jake reči "fašizam" i "genocid". Dobija se utisak da vam značenje tih reči nije baš jasno.
Dakle, samo fino, sa uvažavanjem i biće sve u redu. Sve se može i lepim kazati. Postoji ogroman broj mesta na internetu na kojima možete pisati grubo, uvredljivo, glupo itd. AM nastoji da ne bude jedno od takvih.
Louis_Cypher
+2 #12 Louis_Cypher 20-01-2021 18:03
Sva sreca Zorkela pa imamo tebe da nam kazes sta je tacno, a sta nije. Cesto govoris "mi na Astronomiji" ali zapravo iskljucivo ti drzis propusnicu za komentare. Kako nekome mozes zabraniti da bude u krivu ili da bude glup? Tako sto ces da blokiras njegove postove na osnovu svog misljenja? To je moje misljenje, sankcionisati ga na ovakav nacin je pogresan korak, nisi ti Policija Misli.

Imam dosta iskustva sa raznim internet zajednicama i stvar koju sam uvidio da je da je jedino potrebno pravilo da nema vrijedjanja drugih korisnika, a da se sve drugo treba kanalisati sa argumentima, a ne sa administratorsk im ovlascenjima. Znaci liberalno moderisanje korisnickih postova je jedini ispravan nacin i suprotstavljanj e svojim navodima, ako se ne slazes. Takodje je potreban koncenzus izmedju nekoliko ljudi (administratora ) sa jasnim pravilima za sebe na portalu. Cim to zavisi od jedne osobe, problemi ce nastati prije ili kasnije, sto vidim da se ovde vec potvrdilo nevezano za moje kuckanje.

Odobravanje komentara je anahron nacin interakcije na portalima, na stranu sumnje o nesvjesnim motivima, nego sto narusava dinamiku komunikacije, narocito kada ima dosta clanaka za kratko vrijeme. Trebamo cekati tebe da ih procesljas.

Vjerovatno sam dzaba pisao i nista se nece promjeniti.
Zato Astronomija ne dobija svjezu krv i na kraju ce nestati kada stara garda bude u nekim poznim godinama.
ddragovic
0 #11 ddragovic 18-01-2021 11:57
hahaha cifer, naleteo si na tvrd orah!
Aleksandar Zorkić
-2 #10 Aleksandar Zorkić 17-01-2021 22:05
Citat Louis_Cypher:
@ddragovic:
Odgovorio sam ti ali izgleda da nije prosao komentar.

Da, komentar je bio neprimereno grub i uvredljiv na pojedinim mestima, a ponegde jednostavno ne odgovara istini. Bilo bi korisno da proučite šta znače reči: fašizam i genocid. P.S. Inače vaši komentari su često kvalitetni.
Louis_Cypher
+1 #9 Louis_Cypher 17-01-2021 18:15
@ddragovic:
Odgovorio sam ti ali izgleda da nije prosao komentar.
ddragovic
+2 #8 ddragovic 13-01-2021 17:41
Možda nema veze sa ovim a možda i ima:
Dok se Ameri bave demokratijom, pičovanjem Trumpa i Fejsbukom, za to vreme im dnevno (!) oboljeva preko 1/4 miliona ljudi i mesecima im umire po 4000 ljudi. U vreme najveće 'aktivnosti', Auschwitz je ubijao po recimo 700 ljudi dnevno. Time pokazuju pravo lice liberalizma - lova, lova i bogaćenje 1% krupnog biznisa.
Za razvoj i nauku ne daju ništa - deca su im već decenijama duduci i moraju da uvoze pamet. Efekte Trumpove vladavine tek će da vide, kao i čitav svet koji ih je slepo pratio. U nastupu osvete, Trump je odbio da ratifikuje budžet za vojsku - $750 MILIJARDI! Jedan od senatora je predložio da im se odobri 749 a od one 1 mld. da se kupe laptopovi svim studentima i đacima. Pitaj me za rezultat...
Kina štancuje više inženjera godišnje neko što SAD ima ukupno diplomaca u zemlji. Čemu se onda nadaju?
Louis_Cypher
+1 #7 Louis_Cypher 13-01-2021 16:20
Kina ce ici sa postepenim ekonomskim davljenjem, isto sto su i do sada radili veoma uspjesno, nece oni prvi eskalirati jer nemaju ni potrebe. Rekoh ja ranije jednom da je njihov drzavno-ekonoms ki model mnogo efikasniji od americkog tako da korak po korak prozdire sve grane industrije i privrede. Eskalacija ako dodje vjerovatno ce doci od Amera i to kao ocajnicka mjera kada ovi degenerici na vrhu, sa obije strane ideoloskog spektra napokon shvate da vise ne mogu da ugroze Kineze, umotace to oni u neki medijski spin ali svjedno, svemirski rat je veoma realna mogucnost.

@Nedjo:
Cehov je rekao, a Hickok iskoristio. :) Isto kao sto je i Openhajmer nakon testiranja atomske bombe "ukrao" citat iz Bhagavatgite, pa je njemu pripisan iako nije autor.

Ta zadnja tvoja izreka je od Ajnstajna, obozavam je, genijalno. :D

@
Neđo
+1 #6 Neđo 13-01-2021 10:54
Drago, to je govorio Cehov. Takva misao je morala doci iz ruskog uma :)

Ipak, mislim da nece. Puska se pojavila u prvom cinu posle ww2, pa srecom nije opalila ni iz americke ni iz sovjetske ruke. Isto tako i sad.

Sto bi se ono reklo, ne znam cime ce se voditi 3. svjetski rat, ali sam siguran da ce se 4. voditi kamenim sjekirama :)
Dodaj komentar