Astronautika: misije

Na ćelijskom nivou putovanje u svemir je loše za telo

Loše vesti za astronaute. Nova studija Sveobuhvatnog centra za borbu protiv raka Georgetown Lombardi (Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center) sugeriše da svemirska putovanja mogu poremetiti rad mitohondrija u ćelijama zbog promene gravitacije i dejstva zračenja. Kada je ideja svemirskog putovanja prvi put prihvaćena ozbiljno, rešavanje problema života u svemiru izgledalo je prilično jednostavno. Osim nedostatka gravitacije, sve je naizgled kao u podmornici ili avionu na velikoj nadmorskoj visini. Trebalo je samo osigurati da bude dovoljno vazduha, da bude prava temperaturu i vlažnost.

iss
Poznato je da astronauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici imaju zdravstvene probleme zbog boravka u svemiru. Foto: NASA.

Za skoro šest decenija otkako je prvi čovek poleteo u svemir, naučnici su saznali mnogo o tome kako ljudsko telo reaguje na život u bestežinskom stanju svemira, uz relativno visoko zračenje, a otkriveno nije dobro. Vasiona može dovesti do raznih posledica, uključujući oštećenje vida, gubitak koštane mase, atrofija mišića i ugroženost imunološkog sistema.

Studija Georgetovn Lombardija dodaje i depresivnu mogućnost da bestežinsko stanje i kosmičko zračenje, zajedno sa drugim faktorima, takođe može uticati na telo na podćelijskom nivou oštećujući mitohondrije - ćelijske generatore koja šećer pretvara u energiju.

Da bi bolje razumeo ove posledice, tim Georgetown Lombardija proučio je tkivo miševa koji su leteli u svemir, kao i Nasinu kolekciju bio-uzoraka i podataka o astronautima, uključujući Dvostruku studiju astronauta Marka i Scotta Kellija.

„Istraživački napori moje grupe usredsredili su se na mišićno tkivo miševa koji su poslati u svemir i upoređivali su ih sa analizama drugih naučnika koji su proučavali različita tkiva miševa“, kaže dr Evagelia C. Laiakis, vanredni profesor onkologije na Georgetownu. „Iako smo proučavali različita tkiva, svi smo došli do istog zaključka: da su putovanja u svemir negativno uticala na funkciju mitohondrija.“

Nalazi su takođe pokazali da su izolovane ćelije pogođene više od celih organa i da je jetra pogođena više od ostalih organa.

Galaksija
Pogled ka centru Mlečnog puta. Da li će čovek ikada stići do zvezda? Foto: NASA.

Da li nalazi govore da mi nismo sazdani za putovanje u svemir i da nikada nećemo stići do zvezda, i da iz istog razloga nema kosmičkih civilizacija koje dolaze da nas posete? I to da je naš jedini kosmički brod - planeta Zemlja? S druge strane, možda će buduće tehnologije uspeti da reše sve zdravstvene probleme. A možda ćemo imati brodove sa veštačkom inteligencijom koji će putovati svemirom umesto nas a kroz potpunu virtualizaciju mi ćemo biti prisutni na tim putovanjima.

Izvori:

https://newatlas.com/space/spaceflight-cells-mitochondria-dysfunction/

https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(20)31461-6   

https://sh.wikipedia.org/wiki/Mitohondrije


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...